Otvorena izložba - "U susret jubileju: Dva veka od početka gradnje Gradske kuće".

Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić, zajedno sa direktoricom Istorijskog arhiva Zrenjanina Ružicom Cvetić večeras je, na Trgu slobode, otvorio izložbu fotogarfija "U susret jubileju: Dva veka o početka gradnje Gradske kuće".

Ova izložba pored fotografija naših sugrađana koji su ustupili svoje fotografije za ovu izložbu, sadržati i retke fotografije Istorijskog arhiva Zrenjanina i Muzeja istorije Jugoslavije.

 

 

Obraćajući se prisutnima Ružica Cvetić je navela da je u aprilu 2011, zrenjaninski Arhiv uradio pionirski posao priredivši izložbu o Gradskoj kući, koja je tom prilikom dobila novi nadimak – Stara dama neprolaznog sjaja, a da danas, pet godina kasnije, ponovo razgovaramo o istoj temi, međutim, na drugačiji način: saznanja su nova, povod je različit, a način obraćanja zainteresovanoj publici uveliko drugačiji i inovativniji.

- Ovoga puta izložba o "Staroj dami" ima višestruki značaj za ustanovu kulture na čijem se čelu nalazim. Učešćem u njenoj pripremi, angažovanjem svojih resursa i posezanjem za građom svojih fondova i zbirki, Istorijski arhiv Zrenjanin odužuje svoj dug monumentalnom zdanju u kom živi i radi već više od šest i po decenija; istovremeno, on skreće pažnju svojim sugrađanima na dugovečnost ovog zdanja, njegovu bogatu istoriju, raskošnu estetiku i činjenicu da Zrenjaninci mogu sa punim pravom da budu ponosni na ovaj biser svoje graditeljske i kulturno-istorijske baštine. Ovom izložbom ujedno ispunjavamo i svoju misiju čuvanja istorijskog pamćenja, podsećajući na približavanje godine jubileja; godine u kojoj ne samo da će se navršiti dva stoleća otkako je započelo zidanje nekadašnje Županijske palate, već i godine u kojoj ćemo biti u prilici da obeležimo i sedam decenija od osnivanja Istorijskog arhiva Zrenjanin; ova okolnost samo još više ističe simboličnu isprepletanost sudbina Gradske kuće i gradskog Arhiva - kazala je ona.

 

 

Kako je navela, nastojeći da se uklope u raspoloživi prostor i okvire izložbe, autori izložbe i njihovi saradnici opredelili su se za krajnje jednostavan koncept: na prvih devet panoa je kroz stare razglednice i fotografije Istorijskog arhiva Zrenjanin prikazan istorijat Gradske kuće; na preostalih šest nalaze se noviji snimci pomoću kojih će naši sugrađani moći da se bliže upoznaju sa njenim enterijerom, kao i sa bogatstvima koje krije Gradska bašta. 

- Ovom prilikom se zahvaljujemo Muzeju istorije Jugoslavije na ustupljenom materijalu za potrebe izložbe, kao i Kabinetu gradonačelnika na velikoj pomoći u samoj pripremi i organizaciji. Petnaestak panoa koliko ih ima na ovoj izložbi nedovoljan je prostor da se prikažu turbulentni istorijat stare Županijske palate; riznica maštovitih detalja u njenom enterijeru; lepota i simbolika vitraža, dekorativnost Barokne sale, filozofija bronzanih skulptura u Gradskoj bašti. Na njima ćete imati prilike i da pročitate imena Jožefa Fišera, Edena Lehnera, Đule Partoša, Gustava Kracmana, Jozefa Gojgnera; većini naših sugrađana ona su danas uglavnom nepoznata i ne znače im ništa; ipak, zahvaljujući njima, nastao je i razvijao se simbol ovoga grada, koji strpljivo gleda u susret svom dvestotom rođendanu. Ovu izložbu poklanjamo svim Zrenjanincima i njihovim gostima u nadi da će je tokom avgusta i septembra meseca i predstojećih Dana piva videti veliki broj posetilaca. Ona je prva u nizu tematskih izložbi Istorijskog arhiva Zrenjanin, koji će u predstojećim mesecima nastaviti da prigodnim sadržajima edukuje svoje sugrađane o značaju kulturnog blaga koje poseduju - rekla je oš Ružica Cvetić.

 

 

Otvarajući izložbu gradonačelnik Janjić je kazao da se renoviranjem glavnog gradskog trga ukazala potreba za uvođenjem nekih novih sadržaja koji bi privukli pažnju Zrenajninaca. 

- Ideja za postavljanjem izložbi na otvorenom nije nova, ali je u ovom ambijentu dobila puno opravdanje i drago mi je što smo danas u prilici da otvorimo još jednu izuzetnu postavku. Bogato graditeljsko nasleđe grada Zrenjanina sve nas obavezuje da brinemo o njemu koliko god nam mogućnosti dozvoljavaju. Naša Gradska kuća, na čiji smo izgled navikli i možda na njega ne obraćamo posebnu pažnju, kod gostiju Zrenjanina redovno izaziva posebne emocije. To najbolje znamo mi koji često imamo priliku da upravo u ovoj zgradi primamo goste iz drugih sredina. Ponosni smo što negujemo tradiciju dugu sada već puna dva veka. Ova izložba naš je skroman doprinos obeležavanju tog jubileja. Ono što je daleko značajnije, svesni smo da zgradu treba održavati i ne dozvoljavati da na bilo koji način podlegne zubu vremena. Planiramo, pre svega, uređenje i obnovu njenog najlepšeg dela, Barokne sale, ali i nekih drugih delova enterijera, koji su svakodnevno izloženi pogledima posetilaca - kazaoa je on.

 

 

Gradonačelnik Janjić se zahvalio Istorijskom arhivu na ovoj postavci i uz uverenje da će izložba privući brojne posetioce i upoznati ih s istorijatom Gradske kuće i njenim zanimljivostima.    

U pripremi izložbe učestvovali su Miodrag Grubački, Aleksandar Blanuša i Filip Krčmar.