Otvoreni 31. 'Dani piva'

Nakon tradicionalne pivske zdravice koju je izrekao glumac Prvoslav Zakovski, gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić proglasio je sinoć 31. “Dane piva” otvorenim. Nebo nad Žitnim trgom i gradom obasjao je potom sjajan vatromet, a na festivalskoj bini prvi su nastupili muzičari iz grupe “Galija”. Dobro raspoloženje u centru Zrenjanina nije pomutila ni kratkotrajna kiša, a s obzirom da ovogodišnji “Dani piva” traju šest dana, stekao se utisak da je prvo veče posetiocima poslužilo kao dobro “zagrevanje” za ono što tek predstoji.
 
 
Gradonačelnik Zrenjanina, nakon otvaranja manifestacije, još jednom je izrazio očekivanja da će sve proteći u najboljem redu i da će šest festivalskih dana doneti mnogo dobre zabave, druženja i raznovrsnih događaja.
- Prethodne godine organizovali smo “Dane piva” kako je i dolikovalo jubileju i gradu Zrenjaninu, a sada smo se pripremili za još bolju i uspešniju manifestaciju. Očekujemo nove rekorde u posećenosti, dobru zabavu, atraktivne programe, a nadam se i da će nam vremenski uslovi ići na ruku - kazao je Janjić sinoć brojnim novinarima koji su pratili otvaranje manifestacije. 
 
 
Frontmen popularne “Galije” Nenad Milosavljević obećao je Zrenjanincima rođendanski koncert, a obećanje je ispunjeno tako što je publika imala sinoć priliku da čuje presek repertoara i najvećih hitova te grupe nastalih tokom četiri decenije postojanja. U skladu s tim, koncert je “Galija” otvorila jednom od poznatijih pesama s početka karijere, “Decimen”, iz 1979. godine, da bi potom usledili i najveći hitovi koje je publika horski pevala zajedno s članovima grupe - “Sloboda”, “Digni ruku”, “Kotor”, “Dodirni me”, “Da me nisi” i mnoge druge.
- Lep je osećaj trajati toliko godina, ali i vraćati se na mesta gde smo već svirali. U Zrenjaninu smo poslednji put svirali pre tri godine i bilo je jako dobro. “Galija” nastavlja “da sanja”, pripremamo i novi materijal, dugo već radimo na novom albumu i nadam se da ćemo do kraja godine nekako to i realizovati. Neće to biti samo neke nove pesme, već i neki novi pristup muzici - objašnjava Neša “Galija”.
 
 
Nakon Galijinog koncerta, binom su suvereno zavladali Kvin Tribjut bend, koji su nas podsetili zašto su “Kvin” jedna od najpopularnijih grupa na svetu – fanovi su što pevanjem, što koreografijom sjajno pratili momke u čuvenim hitovima.
 
Drugi dan 31. “Dana piva” otvara već u 10 časova šahovski turnir u Gradskoj bašti, u organizaciji šah kluba “Proleter”. Sport će biti prisutan i na Trgu slobode, gde će od 17-20 časova Teniski savez Srbije, u saradnji sa kompanijom NIS, organizovati Otvorenu školu tenisa. U 19 časova počinje PerSu dečji program u Gimnazijskoj ulici.
 
 
U Gradskoj bašti, od 20 časova, na programu je drugo veče stend-ap komedije, a publici će se predstaviti Aleksandar Perišić i Ivan Nikolić. U isto vreme, na Trgu dr Zorana Đinđića otvara se 14. Međunarodni festival folklora “Lala”, a u Aviv Parku počinje koncert pevačice Goce Tržan. Na platou ispred Gradske biblioteke, takođe od 20 časova, održava se poetsko muzičko veče prof. Slobodana Jovića “Vinska priča penušava”. 
 
Na festivalskoj bini na Žitnom trgu u 21 čas počinju kvalifikacije takmičenja u brzom ispijanju piva, nakon čega će koncerte održati Dejan Cukić, a potom i Del Arno bend.