Prijem za delegacije iz bratskih gradova i opština

Tokom manifestacije “Dani piva” naš grad tradicionalno posećuju predstavnici bratskih gradova i opština i gradova s kojima Zrenjanin ostvaruje različite vidove saradnje. Ni ove godine nisu izostali gosti iz tih sredina, a u Gradskoj kući gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić sa saradnicima danas je priredio prijem za predstavnike bratskih gradova i opština Bekeščabe (Mađarska), Arada (Rumunija) i Krnjak (Hrvatska), kao i grada Bijeljine (Republika Srpska, BiH), u kom je nedavno imao tu čast da bude kum gradske slave. U toku dana očekuje se i dolazak delegacija iz Rešica (Rumunija), Trebinja (Republika Srpska) i još nekih.
 
 
- Ako se domaćin po gostima poznaje, mislim da smo danas dobri domaćini - ocenio je gradonačelnik Janjić dolazak brojnih gostiju u Zrenjanin. - Praznik je ovih dana u gradu Zrenjaninu, “Dani piva” traju do nedelje, kada je i slava grada, a kada je takav povod, onda obično dolaze i gosti i prijatelji i to je slučaj sa nama. Drago nam je što su danas ovde predstavnici bratskih i prijateljskih gradova i takvi susreti uvek predstavljaju dobru priliku za razmenu iskustava i jačanje saradnje i međusobnih odnosa - kazao je Janjić.
 
 
Goste su pozdravili i čelnici Skupštine grada Zrenjanina - predsednik Oliver Mitrović i zamenica Ljuba Travica, kao i članovi Gradskog veća Dragomir Radovanac i Radovan Višekruna. Nakon prijema u sali Gradskog veća, gosti su obišli Gradsku kuću i upoznali se s istorijatom zgrade koja obeležava dva veka od početka gradnje.
 
 
Delegaciju bratskog grada Bekeščabe predvodio je gradonačelnik Peter Sarvaš, a ono što je posebno istaknuto tokom današnjeg susreta jeste da je saradnja dva grada uspostavljena pre tačno 50 godina i u kontinuitetu traje do danas.
- Saradnja datira od 1966. godine i Zrenjanin je grad s kojim Bekeščaba najduže zvanično sarađuje. Ponosimo se tom činjenicom i drago nam je što su do danas ostali kontakti i saradnja u kulturi, sportu, što razmenjujemo iskustva, međusobno se posećujemo i negujemo ta poznanstva - naglasio je Sarvaš.    
 
 
Gradonačelniku Zrenjanina danas je, povodom obeležavanja pola veka od uspostavljanja saradnje, uručen i tekst originalne povelje o bratimljenju dva grada.  
 
Bratski grad Arad predstavlja delegacija tamošnje gradske Skupštine i organizacije Crvenog krsta, a odbornica u Skupštini grada i predsednica Odbora za kulturu i sport Marijana Čizmaš  kaže da bi saradnju koja već postoji trebalo unaprediti, a kao moguć primer razmene programa u kulturi navela je koncerte filharmonije, koja postoji u oba grada. Ona je rekla da su u toku i “Dani Arada”, slična manifestacija kao u Zrenjaninu, ali da joj je drago što je ovoga puta u našem gradu o kom je čula dosta toga lepog.
 
Načelnik opštine Krnjak u Republici Hrvatskoj, Dejan Mihajlović, nakon uspostavljanja saradnje između te opštine na Kordunu pretežno naseljene stanovništvom srpske nacionalnosti i grada Zrenjanina, po treći put boravi u našem gradu. On ističe odličnu saradnju u oblasti kulture, međusobna gostovanja kulturno-umetničkih društva, a ostavlja i prostor za saradnju u oblasti privrede i prenošenje pozitivnih iskustava u korišćenju pretpristupnih fondova EU iz zemlje koja je članica Evropske unije prema Srbiji, zemlji kandidatu za članstvo.
 
 
Iz Bijeljine u Republici Srpskoj stigao je načelnik Odeljenja za društvene delatnosti Gradske uprave Slavko Bašić, koji kaže da dva grada imaju dosta sličnosti na kojima se može temeljiti dalja saradnja.
- Zrenjanin je za mene oduvek bio lep grad, očuvane stare arhitekture i jedan od najuspešnijih gradova u privrednom pogledu i razvoju poslednjih godina. Naši su gradovi i približne veličine i broja stanovnika, i Bijeljina je poljoprivredni kraj kao što je i Zrenjanin, gde bi poljoprivreda trebalo da bude glavna orijentacija, tako da bi u tom pravcu i usmeravali našu dalju saradnju, naravno i uz kulturu, sport i druge vidove. Predstoji nam i neka faza u kojoj bi dosadašnju saradnju i prijateljstvo trebalo i da ozvaničimo - rekao je Bašić nakon današnjeg prijema u zrenjaninskoj Gradskoj kući.