Privodi se kraju uređenje Velike sale Narodnog pozorišta

Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić posetio je danas Narodno pozorište „Toša Jovanović“, kako bi se na licu mesta uverio u to dokle su stigli radovi na uređenju dela Velike sale, koja je u maju zatvorena za javnost zbog oštećenja, odnosno obrušavanja ornamentike iznad portala. 

 

 

Gradonačelnik Janjić je tom prilikom razgovarao sa v.d. direktora ove ustanove kulture Ivanom Francuskim koji je saopštio da je rekonstrukcija Velike sale privedena kraju. 

 

- "Deo oštećenog plafona će već danas biti rekonstruisan i posle toga će sala biti osposobljena za izvođenje predstava. Želimo još dodatno da uredimo ovaj prostor pred početak pozorišne sezone koji je planiran za kraj septembra ili početak oktobra" - istakao je Francuski i dodao da ove godine Narodno pozorište obeležava dva značajna jubileja - 70 godina Dramske i 60 godina Lutkarske scene. 

 

 

 

Francuski je naglasio da bi u narednom periodu trebalo renovirati još nekoliko prostorija oko Velike sale, ali i vanjski prostor koji dele obližnje ustanove kulure. Za te namene tek bi trebalo obezbediti sredstva. 

 

- "Sanacija dela Velike sale koštala je nekoliko stotina hiljada dinara, dok jedna ozbiljna investicija zahteva četrdesetak miliona dinara" - rekao je Francuski

 

Gradonačelnik Janjić je poručio da se sadašnja lokalna samouprava brine o gradskim objektima, ali da je dugogodišnje neangažovanje oko građevina u samom centru grada, u kojima su, između ostalog, smeštene i ustanove kulture, prouzrokovalo određene štete.

 

 

- "Pokušavamo to da uredimo. Pozorište nije renovirano od 1984. godine i želja nam je da konkurišemo kod drugih nivoa vlasti kako bismo sproveli jednu sveobuhvatnu akciju uređenja. Ovo što je urgentno, s druge strane, pokriva gradski budžet" - napomenuo je Janjić.