Zrenjaninci pozdravili olimpijskog šampiona

Davor Štefanek, osvajač zlatne medalje na Olimpijskim igrama u Riju otvorio je juče tradiconalni “Zlatni kotlić” - Memorijal “Đula Farkaš-Farki” u kuvanju riblje čorbe, u prisustvu gradonačelnika Zrenjanina Čedomira Janjića, pokrajinskog sekretara za urbanizam i zaštitu životne sredine Vladimira Galića, kao i drugih republičkih i pokrajinskih funkcionera.

 

 

Štefanek je pozdravljajući okupljene rekao da je rođen u Subotici, gde je njegov dom, ali da je Zrenjanin njegov drugi grad.

-Kada sam odlazio iz Zrenjanina obećao sam da ću doneti medalju i to obećanje sam ispunio - rekao je on, podsetivši da je šest godina rvao za  zrenjaninski “Proleter” i da je u našem gradu živeo šest godina.

- Uvek rado dolazim u Zrenjanin, a Zrenjaninci su me zaista lepo prihvatili. Drago mi je i što sam prvi put na "Danima piva", jer ranije, zbog raznih takmičenja, to nisam bio u prilici - kazao je on.

 

 

Gradonačelnik Janjić je istakao značaj ovakvih manifestacija jer su, kako je naveo, one prilika za očuvanje tradicionalnih jela, a da je prisustvo Štefaneka jedan od dokaza da je Zrenjanin grad sporta.  

Pokrajinski sekretar Galić je rekao da su manifestacije poput “Dana piva” i Zlatnog kotlića” od velikog značaja za lokalne sredine.

- Ne održava se “Kotlić zbog Kotlića”, niti “Dani piva” zbog “Dana piva”, već zbog građana koji žive i onih koji će u ovaj grad zbog toga doći, ali i zbog privrednika koji će tim povodom doći u Zrenjanin i razgovarati sa privrednicima iz vašeg grada, zbog nas iz pokrajinske i republičke vlasti, jer ćemo doći ovde i razgovarati sa predstavnicima vaše lokalne samouprave i videti šta je to što možemo učiniti i unaprediti stanje u Zrenjaninu. Da ostane privredni i kulturni centar ovog dela Vojvodine - rekao je Galić, napominjući da su ovakve manifestacije od velikog značaja i za razvoj turizma.

 

 

- Ono što je takođe značajno jeste da nisu samo ovakve manifestacije ono što unapređuje grad, ovde imate zaštićena prirodna dobra koja svakako treba obići. Turizam u Zrenjaninu može da se razvija mnogo više - kazao je on. 

Prisutne takmičare, blizu dvadeset ekipa, kao i goste i posetioce pozdravio je i Aleksandar Farkaš, organizator takmičenja koje je još pre 33 godine pokrenuo njegov otac Đula i koje je, od prve manifestacije "Dana piva", 1986. godine, njegov sastavni deo.