Čast paraolimpijcima Šuranjiju i Perliću - nagrade elektronska meta i stonoteniski robot

Osvajač zlatne i bronzane medalje u streljaštvu na Paraolimpijskim igrama u Riju Laslo Šuranji i član stonoteniske reprezentacije Srbije na tom takmičenju Goran Perlić bili su danas gosti Gradske kuće, na prijemu koji su u njihovu čast priredili gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić i zamenik gradonačelnika Saša Santovac. Prijemu su prisustvovali i generalni sekretar Sportskog saveza grada Zrenjanina Simo Salapura i predsednik Streljačkog kluba za osobe sa invaliditetom “Olimp” Zrenjanin Zoran Šipka.  
 
 
Laslo Šuranji stiže iz Novog Bečeja, ali trenira u klubu “Olimp” i deo priprema za Paraolimpijske igre obavio je upravo u našem gradu. Vratio se iz Rija sa dve medalje, postigavši vrhunski rezultat i novi paraolimpijski rekord u disciplini MK puška 50 metara trostav. Bronzano odličje osvojio je u disciplini MK puška 50 m ležeći stav. Ovaj skromni sportista ističe da su utisci iz Rija brojni i lepi, i da su on, kao i drugi naši sportisti, postigli ono za šta su se vredno pripremali.
- Možda nije bio očekivan baš ovoliki broj medalja, ali mi smo dosta radili na ovome i nismo toliko iznenađeni. Istakao bih ovom prilikom dobru saradnju s Gradom Zrenjaninom, Ministarstvom sporta i omladine. Nakon kratkog odmora mi već krećemo sa novim olimpijskim ciklusom, za Tokio, pre toga sleduje evropsko prvenstvo, naredne godine, pa svetsko, za dve godine u Južnoj Koreji i to će nam biti neki prioriteti - naglašava Šuranji. 
 
 
Zrenjaninac Goran Perlić bio je u sastavu stonoteniske reprezentacije Srbije, čiji su članovi u Riju osvojili četiri medalje. U jakoj konkurenciji on je ostao bez trofeja, ali sa neprocenjivim sportskim iskustvom i željom da na narednim takmičenjima što dostojnije brani boje nacionalne državne selekcije.
- Stonoteniska reprezentacija Srbije osvojila je u Riju najveći broj medalja, što je rezultat velikog rada, ali i ulaganja u taj sport. Učestvovati na olimpijadi je velika čast i izuzetno sam srećan zbog toga, iako nisam osvojio medalju. Zahvalio bih se Gradu Zrenjaninu na razumevanju, jer bez te pomoći grada i države, ovakvi uspesi ne bi bili mogući i osobe sa invaliditetom ne bi ni mogle da se bave sportom. Zrenjanin je grad sa odličnim uslovima i mogućnostima za bavljenje i stonim tenisom i streljaštvom za osobe sa invaliditetom, i iskoristio bih priliku da pozovem mlađe osobe sa invaliditetom da se uključe u naše klubove - kazao je ovaj istaknuti zrenjaninski sportista. 
 
 
Tokom prijema istaknuto je da se Zrenjanin nalazi u samom vrhu među gradovima u Srbiji, kada su u pitanju pomoć i izdvajanja za sportiste sa invaliditetom, kao i da će, nakon ovih velikih uspeha, ta pomoć biti i značajnija. Gradonačelnik Janjić je, u razgovoru sa paraolimpijcima, shodno njihovim potrebama, kao nagradu za osvojena odličja i učešće u Riju, obećao nabavku elektronske mete za strelce i stonoteniskog robota, za još kvalitetniji trenažni proces u narednom periodu.  
- Zrenjaninci treba da budu ponosni na ovakve sportiste iz našeg grada. Po prvi put je paraolimpijadi posvećena ovako velika i značajna pažnja u Srbiji i uspesi naših sportista posebno su obeleženi. Naravno i da smo mi posebno ponosni što je član jedne zrenjaninske ekipe doneo dve medalje u Srbiju i posebna mi je čast što danas imam priliku da ih ugostim. Ispratio sam ih u Rio sa željom da se vrate s nekom medaljom, i evo, dve medalje su danas u Zrenjaninu. Imali smo želju da poklonimo oružje našem šampionu, ali je on rekao da mu je mnogo potrebnija elektronska meta, tako da će to biti nagrada Grada Zrenjanina za dve olimpijske medalje. Za naše stonotenisere nabavićemo robota koji će im pomoći da lakše i bolje treniraju - rekao je Čedomir Janjić. 
 
 
Sportisti Srbije postigli su na Paraolimpijskim igrama u Riju istorijski uspeh, osvojivši 9 medalja - 3 zlatne, 2 srebrne i 4 bronzane. Proporcionalno broju takmičara koje je imala u Brazilu (16), Srbija je osvojila najveći broj medalja, a na zvaničnoj tabeli osvojenih medalja zauzela je 31 . mesto u generalnom plasmanu.