Gimnazijalci iz Hercogenrata ponovo gosti Zrenjaninske gimnazije

Kroz zajednički projekat - filozofsku razmenu u projektu pod nazivom "Zajedno - Minerva" i ove godine nastavljena je saradnja učenika iz nemačkog grada Hercogenrata sa Zrenjaninskom gimnazijom, a tim povodom zamenik gradonačelnika Saša Santovac i član Gradskog veća Slaviša Vlačić organizovali su prijem u Baroknoj sali Gradske kuće. 
 
Aleksandra Maksić, profesorka filozofije u Zrenjaninskoj gimnaziji, kazala je da je projekat ušao u svoju petu godinu i da je filozofska razmena ideja koja nije toliko prisutna i podsetila da je projekat već nagrađivan, a da je iz njega proisteklo iskreno prijateljstvo između učenika gimnazija ova dva grada.
 
  
Profesor gimnazije iz Hercogenrata Frank Beka, koji je učesnik projekta od samog početka, istakao je značaj saradnje među mladima i rekao da se kroz ovaj projekat deca razvijaju i napreduju, a da to njihovim profesorima dodatno daje motiv da nastave sa radom.
- Ovde osećam ljubav i ljubaznost i to se mora održati, ovaj projekat odrasta sa ovom decom i postaje veoma ozbiljan. Učesnici ovog projekta dolaze kao deca i odrastaju sa njim, a to je velika sreća za profesore - ukazao je Beka.      
 
  
Pozdravljajući goste iz Hercogenrata zamenik gradonačelnika je istakao zadovoljstvo što škole u našem gradu sarađuju sa školama iz drugih država, što deca iz tih škola dolaze u naš grad, a isto tako, i mladima iz našeg grada pružena je prilika da posete druge sredine.
- To je odličan način za upoznavanje različitih kultura i običaja, da razmenimo iskustva, a ovaj projekat, koji traje već nekoliko godina, u tome ima veliki značajzmišljanja učenika iz Nemačke i naših gimnazijalaca. Osim toga, pružena je i prilika da pokažemo šta je to što Srbija ima da ponudi, a ono što je proizašlo kao posebnost ove saradnje jeste da su deca veoma zainteresovana za učešće ne samo u projektu, već i u humanitarnim akcijama, kap što je to bio slučaj nakon poplava kada su učenici gimnazije u Hercogenratu prikupili pomoć za učenike gimnazije u Obrenovcu - rekao je Santovac.
 
 
On je istakao da je iz saradnje ove dve škole proisteklo i prijateljstvo među decom, ali i među gradovima i državama.
- Juče su nam ovde bili gosti učenici iz Celja, želimo da se takve saradnje nastave, a Grad će svakako podržati ovakve projekte - rekao je još Santovac.   
 
Zadovoljstvo da ugosti mlade ljude, vredne i talentovane, izrazio je i Slaviša Vlačić.
- Grad Zrenjanin vodi takvu politiku da uvažava sve različite potrebe koje mladi ljudi imaju, izdvaja značajna sredstva za brigu o školama, ali isto tako podjednako i o uspešnim i talentovanim grupama i pojedincima - rekao je Vlačić i čestitao učenicima na uspešno realizovanom projektu koji je, naveo je, opravdao i potvrdio. 
 
 
- Želimo da veze koje ste napravili u budućnosti nastavite da jačate i nadograđujete, a na našu podršku uvek možete da računate. Želimo da negujete svoj kosmopolitski identitet, jer on ne negira vaš nacionalni etički, kulturni i socijalni identitet, već, naprotiv, on je pravi put da priznate drugog i drugačijeg - rekao je Slaviša Vlačić.
 
 
Direktor Zrenjaninske gimnazije Milan Radaković zahvalio je Gradu i gradskim čelnicima što su pružili maksimalnu podršku u realizaciji projekta i, između ostalog, pomogli da i ove godine učenici posete nekoliko gradova i znamenitosti u našem okruženju.