Gradonačelnik u Botošu - slava sela i počast herojima

 U Botošu je juče obeleženo Roždestvo Presvete Bogorodice, Mala Gospojina, dan MZ "Botoš" i seoska slava, koja je tradicionalno u tom mestu okupila veliki broj zvanica i predstavnika lokalne samouprave Grada Zrenjanina.
 
Odata je tom prilikom i pošta meštanima koji su položili živote tokom Prvog i Drugog svetskog rata, kao i ruskom vojniku Rahmušinu Amiduli, na čiji su spomenik venac položili zamenik Pokrajinskog sekretara za sport i omladinu Ljubomir Stanisavljev, načelnik Srednjebanatskog okruga Dušan Šijan i kum hramovne slave Milorad Bjelogrlić.
 
 
 
Prošle godine obnovljen je spomenik u crkvenoj porti posvećen dobrovoljcima iz Botoša koji su poginuli pre tačno stotinu godina, u borbama na Dobrudži, septembra 1916. godine. Na spomeniku su uklesana imena Žive Ivanova, Milana Ketina, Veljka Ilijaševa, Ilije i Miše Jovanova, kojima su juče odali poštu i položili venac gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić, zamenik gradonačelnika Saša Santovac i predsednik Saveta MZ Botoš Branislav Lazić.
 
 
Venci su položeni i na spomenik učesnicima Drugog svetskog rata, a to su učinili predstavnici mesnog odbora Saveza udruženja boraca narodnooslobodilačkog rata i njihovih potomaka.
 
 
Zvanični deo proslave završen je u hramu rođenja Bogorodice, Svetom Arhijerejskom Liturgijom i tradicionalnim rezanjem slavskog kolača.