Gradu najsavremenija oprema za reagovanje u vanrednim situacijama, u vrednosti od pola miliona evra

Gradonačelniku Zrenjanina Čedomiru Janjiću danas je predata najsavremenija oprema za reagovanje u vanrednim situacijama, pribavljena u okviru projekta “Zajedničko upravljanje rizicima od polava” IPA Programa prekogranične saradnje Rumunija – Republika Srbija. Vrednost opreme namenjene kvalitetnom i pravovremenom reagovanju na pojavu vanrednih situacija iznosi za Grad Zrenjanin 500.000 EUR.
 
 
Nosilac projekta je Regionalni centar za društveno-ekonomski razvoj ”Banat”, a partner Međuopštinska razvojna asocijacija za upravljanje vanrednim situacijama - ADIVEST iz Temišvara. Ukupna vrednost projekta je 828.000,00 EUR. Punu podršku realizaciji projekta pružio je Grad Zrenjanin, a podrška je stigla i od Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova
 
 
Kako je navela Irena Živković, direktorka RCR Banat, cilj projekta je povećanje bezbednosti stanovnika Banata u pograničnoj oblasti između Rumunije i Srbije, odnosno razvoj integrisanog prekograničnog sistema za prevenciju i upravljanje poplavama, sa ciljem unapređenja pripremljenosti lokalnih vlasti u Banatu i okrugu Timiš. Projekat je, kako je rekla, počeo da se realizuje u aprilu i traje do kraja godine, a obuhvata ne samo nabavku vozila i opreme, već i edukaciju lica koja bi se angažovala u vanrednim situacijama. 
 

- U prethodnom periodu pribavljena su 4 terenska vozila, a oprema koju predajemo danas  uključuje 2 multifunkcionalna vozila za reagovanje u vanrednim situacijama, 3 kombinovana bagera, 6 spasilačkih čamaca sa motorima, 4 mobilna agregata, 6 mobilnih pumpi, 10 muljno-otpadnih pumpi, 1400 metara samousisnih creva, 50 šatora, kao i 80 kompleta individualne opreme za lica angažovana na zaštiti i spasavanju - objasnila je Živković. 
 
 
Ona je dodala i da ovaj projekat dokazuje koliko su evropski fondovi, i uopšte svi fondovi i projekti, velika prilika za Srbiju i RCR Banat će i u narednom periodu raditi na velikom broju projekata kako bi se te mogućnosti maksimalno iskoristile.  
 
Gradonačelnik Čedomir Janjić rekao je da ova vredna savremena oprema stavlja grad Zrenjanin i ceo Banat u poziciju najbolje opremljenih regiona u Srbiji, kada je u pitanju reagovanje u vanrednim situacijama, te da će oprema imati svoju svrhu i mimo vanrednih događaja.
 

- Dosta toga je urađeno u proteklom periodu da bi se unapredio rad našeg odeljenja za vanredne situacije, a vrlo brzo ćemo formirati i odgovarjuću jedinicu civilne zaštite. Oprema će nam služiti i za preventivno delovanje, pre svega ćemo koristiti bagere, stavićemo to i u funkciju javnih preduzeća, a specijalizovana vozila će biti u funkciji u našoj profesionalnoj jedinici Sektora za vanredne situacije. Sigurno je da ćemo sarađivati i sa drugim opštinama našeg okruga i biti u mogućnosti da vrlo brzo reagujemo u slučaju vanrednih situacija - kazao je gradonačelnik.
 
 
Za smeštaj opreme obezbeđen je poseban magacinski prostor, a oprema koja je danas predata gradonačelniku na Trgu slobode priključiće se kompletu koji je već smešten u odgovarajući prostor.
- S obzirom da se radi o većem broju različite opreme, što lične, što mehanizovane, jedno odeljenje u Gradskoj upravi staraće se o njoj i održavati je - napomenuo je Janjić.