Gradu Zrenjaninu 24 miliona dinara iz konkursa ''Gradovi u fokusu''

Zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac danas je u Ministarstvu kulture Republike Srbije u Beogradu potpisao ugovor o dodeli sredstava Gradu Zrenjaninu u iznosu od 24 miliona dinara, dobijenih na osnovu učešća našeg grada u konkursu tog ministarstva - “Gradovi u fokusu”. Dobijena sredstva namenjena su rekonstrukciji atrijuma Narodnog muzeja i adaptaciji i sanaciji zgrade Narodnog pozorišta “Toša Jovanović”. 
 
 
Titulu “Grad u fokusu” ponela je opština Novi Bečej, a sufinansiraće se delovi programa Kikinde, Zrenjanina, Kragujevca, Užica i Šapca. Na osnovu rezultata konkursa, iz budžeta Republike Srbije ovim gradovima biće dodeljeno ukupno 151.763.442 dinara. 
 
Ugovore su, uz Sašu Santovca, u ime svojih gradova sa ministrom Vukosavljevićem potpisali predsednik opštine Novi Bečej Saša Maksimović, gradonačelnik Grada Kikinde Pavle Markov, gradonačelnik Grada Kragujevca Radomir Nikolić, gradonačelnik Grada Užica Tihomir Petković i gradonačelnik Grada Šapca Nebojša Zelenović.
 
 
Ministar Vladan Vukosavljević poručio je da kultura nije privilegija glavnih gradova, i da će se ubuduće više raditi na decentralizaciji. Kako je ministar naglasio, konkurs Gradovi u fokusu, imao je za cilj sprovođenje kulturne politike sa snažnim aspektom decentralizacije.
- U narednom periodu distribucija sredstava iz fondova Ministarstva kulture i informisanja i drugih državnih organa mora da se zasniva na jasnim principima. Ti principi će ići sigurno u pravcu da je politika decentralizacije u oblasti kulture jedan od temeljnih principa i naše trajno opredeljenje – kazao je ministar Vukosavljević.
 
 
Kako je kazao, Ministarstvo kulture je imalo slatku muku da se opredeli između niza veoma kvalitetnih projekata koje su gradovi i opštine priložile na konkurs.
- To je pokazalo da, uprkos standardnom uverenju, u velikom broju naših gradova i lokalnih samouprava širom Srbije, na poslovima kulture rade odgovorni, profesionalno orjentisani i kvalitetni ljudi – istakao je Vukosavljević.
 
 
Zrenjanin se izborio za mesto u samom vrhu među dobitnicima sredstava, nakon što je konkurisao među 28 lokalnih samouprava u Srbiji koje su podnele prijave za prvo učešće u novom projektu Ministarstva kulture, nazvanom “Gradovi u fokusu”. Nakon tri kruga selekcije, posebna komisija Ministarstva odabrala je šest gradova čiji su predstavnici svoje pojedinačne projekte predstavili ministru. Tom prilikom, naš grad predstavljali su gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić, pomoćnik gradonačelnika i koordinator projekta Duško Radišić i koordinator aktivnosti projekta i prezenter Ivana Kukolj Solarov.