IT stručnjak iz Malezije održao predavanje na Tehničkom fakultetu

Na Tehničkom fakultetu “Mihajlo Pupin” juče je gostovao predavač svetskog renomea u oblasti informacionih tehnologija, Adrijan David Čeok, direktor Instituta za imaginativni inženjering iz Malezije i profesor na univerzitetu u Londonu. On je pred punim amfitetatrom održao predavanje na temu primene interneta u budućnosti, tokom kog je demonstrirao neke od njegovih mogućnosti i inovacija, a zatim je bio gost i Gradske kuće, gde ga je primio pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina Duško Radišić.
 
 
Adrijan Dejvid Čeok rođen je i odrastao u Adelaidi, u Australiji, gde je i diplomirao na tamošnjem univerzitetu 1992. godine. Doktorirao je 1998. godine. Predavanja i seminare držao je širom Evrope i Azije. Radio je na većem broju informatičkih projekata u Maleziji, Singapuru i Japanu, gde je bio i profesor na univerzitetu, a rezultati njegovog istraživanja uključuju veliki broj radova u kvalitetnim akademskim časopisima, nagrada i uvodnih izlaganja, međunarodnih izložbi i prezentacija istraživanja na televizijama širom sveta, i stotine međunarodnih medijskih članaka.
 
Za dolazak Adrijana Davida Čeoka na zrenjaninski fakultet, jedan od dva u Srbiji na kojima će održati predavanje, zaslužni su profesori sa “Mihajla Pupina”, na čelu sa dr Brankom Markoskim, koji ističe da su ovakvi događaji od izuzetnog značaja ne samo za fakultet, već i za grad Zrenjanin. Uoči predavanja, gosta je predstavila dekan fakulteta, prof. dr Dragica Radosav.
 
 
Čeok je održao predavanje u našem gradu bez naknade, iako se u svetskim razmerama javni nastupi takvih profila stručnjaka značajno naplaćuju. Reakcije studenata i svih prisutnih na predavanju bile su, očekivano, pozitivne. 
- Zadivljen sam energijom koja je vladala među studentima u sali, a nakon predavanja oni su postavljali vrlo duboka pitanja, što pokazuje da su njihovo znanje i inteligencija na veoma visokom nivou. To mogu slobodno da kažem, jer sam imao priliku da predajem na mnogim fakultetima - pohvalno se izrazio Čeok o studentima zrenjaninskog fakulteta.  
 
 
Na novinarsko pitanje otkud gostovanje baš u Zrenjaninu, Čeok odgovara da je to rezultat saradnje sa zrenjaninskim fakultetom, ali da njegova želja da poseti upravo Srbiju datira još od ranije.
- Razlog tome je veliki naučnik Nikola Tesla čiji me je naučni rad veoma zainteresovao, a sticajem okolnosti, saradnja s profesorom i kolegom iz ovog regiona koji u Maleziji treba da radi samnom na jednom istraživanju, dovela je do mog dolaska u Srbiju - kaže Čeok i dodaje da mu je drago što je imao priliku da čuje nešto više i o drugom velikom naučniku s ovih prostora - Mihajlu Pupinu. 
- Zadivljujuće je što su naučnici sa ovih prostora, ustvari, postavili osnove moderne telekomunikacije, pa samim tim i današnjeg interneta. Drago mi je što sam na fakultetu čuo dosta toga o Mihajlu Pupinu koji nije toliko međunarodno poznat kao Tesla, ali ima izuzetne zasluge u razvoju telekomunikacija - kazao je Čeok.      
 
 
U znak sećanja na predavanje na fakultetu “Mihajlo Pupin” i posetu rodnom kraju tog naučnika, Čeoku je na poklon uručena prigodna monografija o Pupinu kojoj se vidno obradovao.  
 
Pomoćnik gradonačelnika Duško Radišić, koji je i sam profesor informatike, ističe da je ovo gostovanje značajan doprinos svim inicijativama i aktivnostima koje Grad Zrenjanin poslednjih godina preduzima u oblasti IT sektora.
- Uradili smo dosta toga na afirmaciji IT sektora, dolasku pojedinih IT kompanija u naš grad, uvođenju novih studijskih programa na našem fakultetu, a predavanje ovako eminentnog stručnjaka iz te oblasti čini nam veliku čast i priznanje. Čuli smo dosta novih stvari i u kom smeru ide internet, ali i informacione tehnologije. Dobili smo priliku i da se, na ovaj način, povežemo s institutom na kom naš gost radi - rekao je Radišić i najavio neke nove projekte koji su u pripremi.
 
 
- Upoznali smo našeg gosta s projektom koji pripremamo, to je “Smart Siti - Pametni grad”, a istakli smo i naše želje za skorim osnivanjem novog smera u Zrenjaninskoj gimnaziji, specijalizovanog IT smera, u okviru kog planiramo da zajedno radimo na programima i projektima. Današnja poseta profesora Čeoka i zbog toga nam je veoma značajna - objašnjava pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina.