Javni uvid u nacrt Pokrajinske skupštinske odluke o zaštiti Parka prirode ''Rusanda''

 

 

Područje Park prirode „Rusanda”, obuhvata zaslanjeno jezero Rusanda sa okolnim mozaikom očuvanih livadsko-stepskih i močvarnih staništa i antropogenim putem izmenjenih prirodnih staništa, kao i park Specijalne bolnice za rehabilitaciju „Rusanda”, nalazi se na području Opštine Novi Bečej i teritoriji Grada Zrenjanina, obuhvatajući parcele upisane u katastarske opštine Kumane i Melenci.

 

1. JAVNI UVID O NACRTU POKRAJINSKE SKUPŠTINSKE ODLUKE O ZAŠTITI PARKA PRIRODE „RUSANDA”, održaće se u trajanju od 20 dana, od 30. septembra do 20. oktobra 2016. godine.


Nacrt Pokrajinske skupštinske odluke o zaštiti Parka prirode „Rusanda” i studija zaštite sa kartografskom dokumentacijom (u daljem tekstu: dokumenti o zaštiti), koje su na osnovu ovlašćenja iz čl. 43. i 102. Zakona o zaštiti prirode izradili Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine i Pokrajinski zavod za zaštitu prirode, Novi Sad, biće izloženi na javni uvid svakog radnog dana od 1000 do 1400 časova u prostorijama Odseka za zaštitu i unapređivanje životne sredine Odeljenja za urbanizam Gradske uprave grada Zrenjanina, Trg slobode br. 10, 23000 Zrenjanin (Bela zgrada, kancelarija br. 5), kao i Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, Novi Sad, ul. Radnička 20a i Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine, Novi Sad, Bulevar Mihajla Pupina 16, kancelarija 43 (prizemlje).


Uvid u studiju zaštite može se ostvariti na internet stranici Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, Novi Sad, www.pzzp.rs , dok se uvid u Nacrt Pokrajinske skupštinske odluke o zaštiti Parka prirode „Rusanda”, može ostvariti na internet stranici Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine www.ekourb.vojvodina.gov.rs.


Fizička i pravna lica mogu u toku trajanja javnog uvida, zaključno sa 25. oktobrom 2016. godine, dostaviti u pisanoj formi primedbe na dokumenta o zaštiti, poštom ili na pisarnicu: Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode, Novi Sad, ul. Radnička 20a, Pokrajinskom sekretarijatu za urbanizam i zaštitu životne sredine, Novi Sad, Bulevar Mihajla Pupina 16, i Gradu Zrenjanin, Odeljenje za urbanizam, Odsek za zaštitu i unepređivanje životne sredine,  Trg slobode br. 10, 23000 Zrenjanin, sa naznakom Park prirode „Rusanda”– Javna rasprava o zaštiti”.



2. JAVNA RASPRAVA o dokumentima o zaštiti u okviru koje će se prezentovati Nacrt Pokrajinske skupštinske odluke o zaštiti Parka prirode „Rusanda” i razmatrati primedbe dostavljene tokom javnog uvida održaće se u utorak, 01. novembra 2016. godine, sa početkom u 1200 časova u Svečanoj sali Grada Zrenjanin, Trg slobode br.10, 23000 Zrenjanin. Javnu raspravu vodi komisija koju obrazuje Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine.


U javnoj raspravi učestvuju fizička lica i predstavnici pravnih lica koji su podneli primedbe u pisanom obliku u toku trajanja javnog uvida, koji usmeno mogu obrazložiti podnete primedbe. O svakoj podnetoj primedbi obrađivač dokumenata o zaštiti javno iznosi svoj stav.

 

3. IZVEŠTAJ O IZVRŠENOM JAVNOM UVIDU biće objavljen na internet stranici Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine i Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode.