KUD ''Pionir'' predstavljao Srbiju na dva festivala u Slovačkoj

Članovi zrenjaninskog kulturno-umetničkog društva “Pionir” vratili su se iz Slovačke, gde su proteklog vikenda nastupali na dva tamošnja festivala. Dečji ansambl “Pionira” učestvovao je prvo na Međunarodnom dečjem folklornom festivalu u Banskoj Bistrici, organizovanom u okviru velike gradske manifestacije “Radvanski sajam”, a potom i na festivalu “Salamandrovi dani” u četrdesetak kilometara udaljenoj Banskoj Štjavnici, gradu-muzeju pod zaštitom UNESKA. 
 
 
 
Pod zastavom Srbije - nastup dečjeg ansambla KUD "Pionir" u Banskoj Bistrici

Kao i bezbroj puta do sada, KUD “Pionir” je s uspehom predstavljao naš grad i Srbiju, a ovoga puta ansambl je, zahvaljujući koreografu Jasmini Švarc, pripremio narodne igre iz Užica, Leskovca i Bele Palanke. Pratili su ih na harmonici, fruli i gitari članovi orkestra Milenko, Nikola i Ilija, koji su imali i svoj deo nastupa. Poseban utisak na publiku ostavila je članica ansambla Anđelina Švarc, koja je tokom koncerata nastupila i kao solista.
 
 
Banska Bistrica, smeštena u srcu Slovačke, sve učesnike festivala dočekala je uz tradicionalno gostoprimstvo, u prazničnom raspoloženju, sa svojom starom arhitekturom, visokim tornjevima i zanimljivim zdanjima, lepim centralnim trgom, ali, pre svega, srdačnim i predusretljivim domaćinima. Glavna festivalska bina bila je postavljena upravo na tom trgu, i uprkos činjenici da su nastupali u ranim popodnevnim časovima, naši predstavnici okupili su brojnu publiku koja ih je toplo pozdravila.
 
 
 Publika je u velikom broju ispunila prostor centralnog  trga u Banskoj Bistrici
 
Posebno je upečatljiv bio polučasovni nastup ansambla i orkestra u živopisnoj Banskoj Štjavnici, gde je KUD “Pionir” bio jedini inostrani učesnik tamošnjeg festivala. U ambijentu podgrađa dva srednjevekovna zamka i u senci monumentalnih crkvenih zvonika, koji se nalaze na listi svetske baštine UNESKA, mladi Zrenjaninci su i ovde uspešno prezentovali deo srbijanskog folklornog nasleđa i kulture. Publici su predstavljeni kao dugogodišnji prijatelji, koji stižu iz višenacionalne sredine u kojoj žive i brojni pripadnici slovačke nacionalne zajednice.
 
 
Nastup KUD "Pionir" u Banskoj Štjavnici
 
 
Banska Štjavnica, grad-muzej pod zaštitom UNESKA
 
Da bi boravak naših folklorista u Slovačkoj protekao u najboljem redu pobrinula se Zuzana Drugova, jedna od organizatora dečjeg folklornog festivala u Banskoj Bistrici i umetnički rukovodilac ansambla „Matičiarik“u tom gradu. Na tečnom srpskom jeziku ona objašnjava da je za našu zemlju vezuju i rodbinske veze u Aradcu i Kovačici, te da je čest gost i u Zrenjaninu. Kaže da je u našem gradu, gde je dovodila i ansambl iz Banske Bistrice, uvek dočekivana s pažnjom i uz veliko gostoprimstvo, pa se veoma trudi da tu pažnju uzvrati i kada naš ansambl dolazi u Slovačku.  
 
 
Dogovor pred nastup: Radovan Moldovan, Zuzana Drugova i članovi orkestra KUD "Pionir"
 
Predsednik KUD “Pionir” Radovan Rača Moldovan ističe zadovoljstvo dece koja su imala priliku da nastupe u Slovačkoj, uz konstataciju da su, uz kvalitetan nastup, i van scene na svakom koraku na najbolji način reprezentovali grad i zemlju iz koje su stigli.
- Neka od ove dece, iako nemaju više od 12-13 godina, već imaju značajno međunarodno iskustvo, a neka su prvi put nastupala van Srbije i prepuni su utisaka. Deca su bila smeštena u kućama, kod članova ansambla iz Banske Bistrice i brzo su uspostavljena nova prijateljstva, a uputili smo im i poziv da ponovo učestvuju na našem festivalu “Lala”, na kom su već bili prethodnih godina - kaže popularni Rača i najavljuje obeležavanje značajnog jubileja “Pionira”.
 
 
- Ove godine obeležava se 40 godina od osnivanja društva i za novembar pripremamo za naše sugrađane veliki rođendanski koncert. Aktivni smo tokom cele godine, a naši ansambli u različitim kategorijama pripremaju se za naredne nastupe. Imamo ambicija da naredne godine, između ostalog, nastupimo i na jednom internacionalnom festivalu u Meksiku - ističe Radovan Moldovan.