''Memorijal dr Radu Flora'' i ove godine okupio eminentne učesnike

Tradicionalni “Memorijal dr Radu Flora”, posvećen uspomeni na najznačajnijeg rumunskog naučnika, prosvetnog i kulturnog radnika sa ovih prostora – univerzitetskog profesora dr Radu Flora (Banatsko Novo Selo, 1922 - Zrenjanin, 1995), našeg sugrađanina, okupio je i ove godine eminentne učesnike. Iako u medijima najavljen kao jubilarni, dvadeset peti, Memorijal je, ipak, održan 24. put, jer je njegov organizator Lučijan Marina potvrdio da je tokom prethodnih godina načinjena hronološka greška, koja je potom nehotice ponavljana.
 
 
Učesnici Memorijala okupili su se i ove godine obeležavajući dva sudbinski povezana datuma - 5. septembar, dan rođenja profesora Flora i 4. septembar, kada je preminuo. Centralna manifestacija održana je juče u Zrenjaninu, a različiti prateći programi Memorijala organizuju se i u rodnom mestu dr Radu Flora, Banatskom Novom Selu, kao i u Novom Sadu, Vršcu, Uzdinu, Beogradu.
 
Predsednik Društva za rumunski jezik i glavni organizator Memorijala, Lučijan Marina, ističe veliku ulogu profesora dr Radu Flora, kao lingviste, dijalektologa, leksikografa, leksikologa, autora udžbenika, romanopisca.
- Želim da istaknem činjenicu da je on najveći naučnik rumunskog porekla sa ovih prostora, čime se diči i rumunska nacionalna manjina iz Srbije, ali i grad Zrenjanin, koji nas podržava u organizaciji ove manifestacije. U pitanju je ličnost koja je puno dala za rumunsku kulturu i literaturu, ali i za nekadašnju jugoslovensku i srpsku kulturu, i uopšte, saradnju Rumuna i Srba s obe strane granice - objašnjava Marina.
 
 
Zvanični deo programa u Zrenjaninu počeo je juče svečanim prijemom za organizatore i učesnike u Gradskoj kući, koji su organizovali pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina Duško Radišić i zamenica predsednika Skupštine grada Ljuba Travica. Pozdravljajući goste, Radišić je istakao da je gradu Zrenjaninu čast i obaveza da neguje uspomenu na ličnost koja je postavila temelje zajedništva rumunskog i srpskog naroda na ovim prostorima i svojim naučnim radom doprinela široj afirmaciji grada Zrenjanina i naše sredine.
- Dr Radu Flora je naš istaknuti sugrađanin i dao je veliki doprinos upravo onome čime se najviše ponosimo - skladnom suživotu i izuzetno dobrim međunacionalnim odnosima između Srba, Rumuna, ali i svih drugih naroda koji žive na ovom prostoru. Dao je veliki doprinos jačanju identiteta rumunske nacionalne zajednice, ne samo ovde u Banatu, već znatno šire, pa i u svetskim razmerama. Grad Zrenjanin podržava i organizuje, zajedno s našim dragim gostima, ovaj Memorijal i to će sigurno činiti i u narednim godinama - naglasio je Duško Radišić i dodao da, zahvaljujući i profesoru Flori i njegovom radu, danas sa rumunskim susedima ostvarujemo značajnu saradnju u svim oblastima, a posebno u realizaciji niza projekata prekogranične saradnje.   
 
 
Memorijalu dr Radu Flora prisustvovali su i predstavnici ambasade Republike Rumunije u Srbiji, rumunskih gradova u susednim županijama Timiš i Arad, ali i udaljenijih Sibiua, Oradee, Republike Mađarske, Moldavije, kao i više mesta u Vojvodini i južno od Dunava u kojima žive Rumuni, a svojim prisustvom skup je uveličala i Marija Grapini, poslanica Evropskog parlamenta iz Rumunije i članica dva odbora u toj instituciji, koja je najavila i mogućnosti šire saradnje između dve zemlje na implementaciji različitih projekata prekogranične saradnje.
- Dvostruko se radujem današnjem boravku u Zrenjaninu, prvo što obeležavamo uspomenu na značajnog naučnika dr Radu Flora, a drugo, što ovde imam dosta prijatelja koje uvek volim da vidim. Zahvaljujem se predstavnicima lokalne uprave, zahvaljujući kojima se ujedinjujemo i zbližavamo kroz kulturu. Zalažem se u Evropskom parlamentu za ulazak Srbije u EU, međutim i do tada mi možemo da razvijamo našu saradnju. Očekujem i realizaciju zajedničkog projekta osposobljavanja reke Begej za saobraćaj od Temišvara do Zrenjanina, kao i saradnju na drugim projektima - kazala je Grapini.     
 
 
Nakon prijema u Gradskoj kući učesnici Memorijala, saradnici, poštovaoci, prijatelji i rodbina profesora Flora položili su vence i cveće na spomen-bistu dr Radu Flora u Aleji velikana u Karađorđevom parku, a prigodnu reč tom prilikom izrekao je Lučijan Marina. Ispred Grada Zrenjanina venac su položili Duško Radišić i Ljuba Travica. U nastavku Memorijala održan je stručni simpozijum, naučni skup koji se tradicionalno održava u svečanoj sali Vojvođanske banke u Zrenjaninu.