''Noć istraživača'' u petak, na pet lokacija, sa više od stotinu radionica

Evropska manifestacija “Noć istraživača” organizuje se u petak, 30. septembra, jedanaestu godinu za redom u preko 250 gradova širom Evrope. Zrenjanin je jedan od dvanaest gradova u Srbiji koji učestvuje u ovoj manifestaciji, i u našem gradu “Noć istraživača” organizuje se šesti put. Organizator je i ovoga puta Visoka tehnička škola strukovnih studija, a pokrovitelj Grad Zrenjanin. O manifestaciji i programima govorili su danas na konferenciji za novinare pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina Duško Radišić, profesor Visoke tehničke škole strukovnih studija prof. dr Gordana Ludajić i PR manifestacije Sandra Banjanin.
 
 
Prošle godine oboren je rekord posećenosti ove izuzetno popularne evropske manifestacije, a ove godine predviđeno je da se promocija nauke na zabavan i interaktivan način upriliči na pet lokacija u gradu - Kulturnom centru, Baroknoj sali Gradske kuće, Trgu slobode, Narodnom pozorištu i Gradskoj narodnoj biblioteci. Najavljeno je učešće više od 50 osnovnih i srednjih škola, visokoškolskih ustanova, udruženja, klubova, institucija i pojedinaca, koji pripremaju preko stotinu različitih naučnih radionica, prezentacija, izložbi... Programi počinju već od 15.30 časova, svečano otvaranje je u 18 časova u Kulturnom centru, a manifestacija traje do 23 časa.
Svi sadržaji su za posetioce besplatni.
 
 
Pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina Duško Radišić istakao je da je Zrenjanin grad sporta, grad kulture i grad mladih, a da će u petak biti i grad nauke.
- Prvenstveno je manifestacija usmerena ka mladima i ka deci, da im na maštovit, kreativan, zanimljiv način prezentuje tajne nauke. Želja nam je da oborimo rekord od prošle godine, kada je “Noć istraživača” imala pet hiljada posetilaca, i nadam se da ćemo sadržajnijim programom, koji je pripremljen za ovu godinu, privući još više posetilaca - naglasio je Radišić i pozvao što veći broj  roditelja i dece da posete pet lokacija na kojima se manifestacija organizuje. 
 
 
Tema ovogodišnje manifestacije, koja se održava pod sloganom “Istraži, prikaži, znanje potraži", je COOL & HOT nauka. U skladu sa temom, radionice će se baviti naukom niskih temperatura, naučnim fenomenima vezanim za ovu temu, biće prikazani uređaji koje šira javnost smatra za “kul”, predškolci će izložiti svoje crteže, a osnovnoškolci prikazati kratke filmove i još mnogo toga.
- Ove smo godine pomerili i satnicu održavanja manifestacije, počinjemo ranije nego prethodnih godina i predškolci već u 15.30 časova imaju svoje radionice u Gradskoj biblioteci i na trgu će biti organizovana izložba njihovih radova, da bi od 17 časova paralelno tekao program i na drugim lokacijama - Gradskoj kući i pozorištu, kao i u Kulturnom centru, gde se održava centralni deo programa i gde je i zvanično otvaranje. Prevdiđeno je i održavanje SuPersu kviza na temu “Voda, led, sladoled”, uz učešće 9 prijavljenih ekipa. Iako organizujemo veliki broj programa, sve lokacije su u centru grada, blizu jedna drugoj, pa oni koji žele mogu da prisustvuju svim događajima - kazala je prof.dr Gordana Ludajić.
 
 
Sandra Banjanin je rekla da je, zahvaljujući velikoj podršci različitih institucija, organizacija i društveno-odgovornih kompanija, “Noć istraživača” postala “gradska manifestacija”, nešto u čemu svi učestvuju i daju svoj doprinos.
- Pretpostavljam da upravo zbog te sinergije ova manifestacija ima pozitivan odjek među našim sugrađanima i ja se pridružujem pozivima upućenim Zrenjanincima da prošetaju u petak popodne i veče i posete “Noć istraživača”.
 
O detaljnom programu, svi zainteresovani se mogu informisati na Fejsbuk stranici “Noć istraživača - Zrenjanin”, na bilbordu u centru grada i na sajtu Visoke tehničke škole strukovnih studija u Zrenjaninu, a može se i preuzeti u prilogu: