Obeležavanje Dana oslobođenja grada - izložba razglednica i značaka sa motivima Zrenjanina

U Izložbenom salonu Istorijskog arhiva Zrenjanin, u petak, 30. septembra, u 19 časova, biće otvorena izložba razglednica i značaka sa motivima Zrenjanina iz kolekcije našeg sugrađanina Dušana Juvanina. Povod je obeležavanje 70 godina od 2. oktobra 1946, otkada je naš grad poneo ime Zrenjanin, a izložba se održava kao deo proslave Dana oslobođenja grada u Drugom svetskom ratu, 2. oktobra 1944. godine. 
 
Za proteklih sedam decenija u Zrenjaninu se mnogo toga izdešavalo i izložba nastoji da na jedan neobičan način pokaže bar delić tih događaja. Retko se pisalo o posleratnom periodu, iako je u njemu došlo do velikog ekonomskog napretka i radikalne promene izgleda grada. Stoga se izložbom želi i skrenuti pažnja na skorašnji, ne tako davni period gradske istorije – 70 godina je razdoblje dovoljno dugo da bi se na njega mogao napraviti kritički naučno-istorijski osvrt. 
 
Na oko 200 razglednica, koliko će ih biti predstavljeno u okviru izložbene postavke, ovekovečene su promene vidljive na različitim lokacijama u gradu – najviše na Trgu slobode, glavnoj ulici, zrenjaninskim mostovima i reci Begej. S druge strane, značke iz Juvaninove kolekcije podsećaju na ekonomski uspon grada u posleratnom periodu i na brojne fabrike koje su ovde radile i po kojima je grad bio prepoznatljiv na području bivše Jugoslavije, ali i šire – u evropskim, pa i svetskim razmerama. U pitanju su značke Industrijsko-poljoprivrednog kombinata „Servo Mihalj” i fabrika koje su poslovale u njegovom sastavu (Žitoprodukt, Mlekoprodukt, Jugoremedija, Fabrika šećera „Zrenjanin”, Zrenjaninska industrija piva), giganata tekstilne industrije poput „Sloge” i „Begeja”, zatim Industrije tepiha „Proleter”, „Naftagasa”, „Šinvoza”, „Radijatora”, GIK „Banata” i dr. U izložbenoj postavci naći će se i značke zrenjaninskih sportskih klubova, udruženja, kao i događaja i manifestacija koje su se nekada održavale u našem gradu. 
 
 
Izložbu su pripremili arhivisti Istorijskog arhiva Zrenjanin u saradnji sa vlasnikom kolekcije Dušanom Juvaninom. Njegova zbirka broji između 500 i 600 razglednica posleratnog Zrenjanina i više hiljada značaka u kojoj su pretežno zastupljene oznake nekadašnjih privrednih subjekata u gradu (velikih i malih fabrika i preduzeća), ali i sportskih klubova, takmičenja i raznih manifestacija.
 
Na sam Dan oslobođenja grada u Drugom svetskom ratu, u nedelju, 2. oktobra, biće odata pošta oslobodiocima i položeni venci na spomen-obeležja posvećena tom periodu naše istorije. Toga dana, pre 72 godine, jedinice Drugog ukrajinskog fronta Crvene armije i banatski partizanski odredi iz sastava Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije ušli su u grad, čime je Zrenjanin postao jedno od prvih gradskih naselja u Banatu koje je oslobođeno od fašističkog okupatora. Tokom borbi za oslobođenje u gradu i okolini, živote je položilo 220 boraca Crvene armije, koji su sahranjeni u spomen-kosturnici, današnjem spomen-parku u naselju Bagljaš u Zrenjaninu. 
 
U nedelju će biti položeni venci na spomenike poginulim borcima Crvene armije i narodnim herojima Sonji Marinković i Žarku Zrenjaninu. Vence će polagati predstavnici Grada Zrenjanina, Srednjebanatskog upravnog okruga, Vojske Srbije, udruženja boraca Narodnooslobodilačkog rata i ratnih vojnih invalida i drugi. 
 
Venci će biti položeni na spomen-kosturnicu u parku na Bagljašu u 11 časova, a na spomenik Žarku Zrenjaninu u centru grada, u 11.30 časova. Pozivaju se građani da svojim prisustvom uveličaju svečanost i odaju poštu oslobodiocima.