Poziv francuskim investitorima da ulažu u Srbiju i Zrenjanin

Zrenjanin je, uz Beograd, jedini grad iz Srbije čiji su potencijali predstavljeni na upravo završenom “Poslovnom forumu” u Parizu. Tom značajnom događaju prisustvovali su premijer Srbije Aleksandar Vučić, ministar privrede Goran Knežević, predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež, a u delegaciji Srbije bili su i gradonačelnik Beograda Siniša Mali i gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić, zajedno sa pomoćnikom Ivanom Devićem i Jovanom Vukanovićem, savetnikom za investicije i LER.
 
 
Tim povodom organizovana je biznis konferencija o Srbiji, u organizaciji francuske poslovne asocijacije "Business France", uz podršku Razvojne agencije Srbije, Francusko-srpske privredne komore i Privredne komore Srbije, na kojoj je učestvovalo oko 80 francuskih kompanija, zainteresovanih za ulaganja u Srbiji. Premijer Vučić pozvao je investitore da u što većem broju dođu i ulažu u Srbiju.
 
 
Na toj konferenciji predstavnicima francuskih kompanija obratio se i ministar privrede Goran Knežević, koji je govorio o stanju srpske privrede i poslovnoj klimi. On je naglasio da dve zemlje povezuje decenijsko prijateljstvo, kojem se mogu pridodati veoma dobri privredni rezultati i sve bolja trgovinska razmena.
 
 
Inače, Zrenjanin je pored Beograda bio jedini grad iz Srbije kome je pružena prilika da predstavi svoje potencijale francuskim kompanijama, industrijske zone pre svega, i pogodnosti koje se nude investitorima, kao i projekat “Smart siti”. U našem gradu trenutno uspešno posluju dve francuske kompanije - “Mekaplast” i “Bongren”, a sigurno je da ima prostora za mnogo veći upliv francuskog kapitala.
 
 
 
Gradonačelnik Janjić i njegovi saradnici - Dević i Vukanović, osim učešća na toj konferenciji, prisustvovali su i panelima gde su bili u prilici da ostvare direktne konkakte sa francuskim investitorima i predstavnicima Privredne komore Francuske.
 
Tokom trodnevne posete srpske delegacije Francuskoj, u fokusu su bili proces evropskih integracija Srbije, jačanje saradnje dveju država u tom procesu, ali i na bilateralnom niovu, a posebno na ekonomskom planu, kao i regionalna pitanja i migrantska kriza.