Saradnja kompanije NIS i Tehničke škole odličan primer dualnog obrazovanja

U Tehničkoj školi svečano je danas otvoren kabinet za nastavu iz oblasti proizvodnje nafte i gasa i tehnike bušenja. Ovaj projekat realizovan je zahvaljujući saradnji kompanije NIS i Tehničke škole, sa ciljem da se unaprede i osavremene uslovi za izvođenje nastave za učenike druge i treće godine na smeru rukovalac prostrojenjima u proizvodnji nafte i gasa.

 

 

Učionica je opremljena specijalnom opremom iz oblasti proizvodnje nafte i gasa i izvođenja bušenja, čime će učenicima biti omogućeno da na brz i lak način primene svoje znanje u praksi. 

Svečanom otvaranju prisustvovali su Andrej Šibanov, zamenik generalnog direktora kompanije NIS, Snežana Lakićević , menadžer za saradnju te kompanije sa Univerzitetima, Gabrijela Grujić, savetnica u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić, zamenik Saša Santovac i drugi.

 

 

Andrej Šibanov rekao je tom prilikom da je adaptacija učionice deo programa društvene odgovornosti pod nazivom “Energija znanja”, a kroz koji ta kompanija ulaže u obrazovanje mladih putem saradnje sa mnogim obrazovnim institucijama.

- Mi smo sa Tehničkom školom potpisali Memorandum o saradnji septembra 2013. godine, a od tada realizovali smo mnoge zajedničke aktivnosti od kojih je u školskoj godini 2014/ 15 pokrenut posle dvadeset godina pauze školovanje učenika sa zanimanjem rukovalac za postrojenja proizvodnje nafte i gasa, a nastavni kadar čine iskusni inženjeri i predavači - kazao je Šibanov.

 

 

Savetnica Grabrijela Grujić ocenila je da je otvaranje kabineta za nastavu iz oblasti proizvodnje nafte i gasa u Tehničkoj školi u Zrenjaninu odličan model dualnog obrazovanja. 

- Ministarstvo prosvete i ja, kao tim koji je zadužen za novi model dualnog obrazovanja, nismo na početku, ovo je sjajan model koji daje fantastične rezultate - navela je ona i ukazala da je zadatak Ministarstva da umreži i ispoštuje potrebe privrede sa sistemom obrazovanja i pomogne učenicima da budu stručni, dosledni i kvalitetni ljudi i da se odmah nakon školovanja aktivno uključe u procese rada. 

 

 

Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić izrazio je zadovoljstvo što se na konkretnom primeru u našem gradu vidi šta je zadatak lokalne samouprave i Ministarstva prosvete kada je reč o dualnom obrazovanju. 

- Mi ovde u Zrenajninu radimo i ono što je premijer u svom ekspozeu i rekao, a to je da povezujemo prosvetu, naše školstvo, naše srednje škole i visokoškolske ustanove sa privredom i ovo jeste najbolji primer kako to treba da izgleda - rekao je gradonačelnik Janjić posebno se zahvalivši Naftnoj industriji Srbije, menadžmentu koje, kako je rekao, pomaže dualno obrazovanje i podiže ga na viši nivo. 

 

 

U ime učenika zahvalila se Sara Bašić, a direktor Milinko Babić istakao je da je tradicija školovanja u oblasti proizvodnje nafte i gasa seže u prošlost kada je ova škola uspešno školovala kadrove, a da je pre tri godine obnovljena saradnja sa kompanijom NIS. 

- O toj saradnji govori i današnje okupljanje povodom otvaranje modernog kabineta koji će im pomoći da steknu neophodna znanja, a koja će potom primenjivati na kompleksima NIS-a - rekao je Babić.

Pre svečanog otvaranja učionice organizovan je prijem u kabinetu gradonačelnika Janjića za generalnog direktora kompanije NIS Andreja Šibanova, savetnicu Gabrijelu Grujić i njihove saradnike.