Saradnja škole iz Celja i zrenjaninske OŠ ''Đura Jakšić''

Pre četiri godine, po uzoru na sličan projekat realizovan u školi u Tomaševcu, zrenjaninska osnovna škola “Đura Jakšić” uspostavila je saradnju sa IV osnovnom školom u gradu Celju, u Sloveniji. Saradnja se pokazala više nego uspešnom, pa je vremenom prerasla u pravo prijateljstvo između dve škole, pre svega između učenika i njihovih nastavnika, koji redovno posećuju jedni druge, razmenjuju iskustva i druže se - u proleće đaci i nastavnici iz Zrenjanina gosti su u Celju, a u jesen se gostoprimstvo uzvraća u Zrenjaninu, kao što je slučaj ovih dana.
 
 
Deset učenika šestih i sedmih razreda, dvoje nastavnika i direktorica škole iz Celja borave u našem gradu i smešteni su u kućama - deca kod svojih vršnjaka, nastavnici kod nastavnika, čime se uspostavljaju i dugotrajna i neposredna prijateljstva. Ove godine njihov boravak je produžen za jedan dan, a imali su priliku da posete Narodni muzej, pozorište, Gradsku kuću, uz poseban doživljaj koji im je pružio izlet na Carskoj bari...
  
Za učenike, nastavnike i direktorke obe škole juče je organizovan i prijem u Gradskoj kući, koji je priredio zamenik gradonačelnika Zrenjanina, Saša Santovac. Osim što su stekli osnovne informacije o gradu Zrenjaninu, Celjani su se upoznali sa zanimljivostima Gradske kuće i Gradske bašte i obišli radne kabinete gradonačelnika i prijemne salone u zgradi koja obeležava 200 godina od početka gradnje.
 
 
Pozdravljajući goste iz Slovenije, zamenik gradonačelnika Zrenjanina rekao je da ovakve posete doprinose ne samo uspostavljanju saradnje između učenika i škola, već i mogućnost da svoje potencijale što više predstavimo gostima iz drugih država.
- Grad Zrenjanin će takve susrete i saradnju naših osnovnih i srednjih škola sa školama iz drugih država uvek podržavati. Deca tako uspostavljaju prijateljstva za duži period, a nastavnici imaju priliku da razmenjuju iskustva i saznaju šta se u školama iz različitih država primenjuje i dešava. Takođe, osim što smo dobri domaćini, i mi imamo mnogo toga i da ponudimo i da pokažemo i nadamo se da će i ovoga puta deca iz Celja otići iz Zrenjanina sa puno emocija i sa lepim uspomenama - rekao je Santovac.
 
 
Direktorka IV osnovne škole u Celju, Nevenka Matelič Nunčič, kaže da su i ovaj susret očekivali s nestrpljenjem i da sve ide u prilog činjenici da je 2013. godine začeta prava i uspešna saradnja. 
- Projekat koji smo nazvali “Pletemo niti prijateljstva” doneo nam je mnogo toga lepog, dosta smo dobroga saznali jedni o drugima i želimo da ga razvijamo i dalje. Deca su srećna i zadovoljna što se druže, što upoznaju drugo kulturno okruženje, što se sreću sa drugim jezikom, koji svakako ne predstavlja prepreku za druženje - ističe ona.
 
 
Direktorka OŠ “Đura Jakšić” u Zrenjaninu Vesna Mađarov deli mišljenje koleginice iz Celja i raduje se što su dve škole ponovo zajedno.
- Družimo se već četiri godine i svaki put nešto novo jedni od drugih naučimo, mi nešto njima damo, oni nama uzvrate, i svi smo zaista radosni zbog toga. Plan aktivnosti tokom boravka pravimo tako da svi budu zadovoljni, da sve ono što žele da vide deca zaista i vide. Na kraju svakog druženja razgovaramo sa decom šta je na njih ostavilo najjači utisak i šta bi još želeli da vide. Neka njihova iskustva i želje su nama prioritet. Pripremamo i njihovu posetu časovima u našoj školi, sportska nadmetanja, a u školi ćemo organizovati i druženje - ističe Vesna Mađarov. 
 
Učenici i nastavnici iz Celja sutra završavaju boravak u Zrenjaninu, a danas će uzeti aktivno učešće u “Noći istraživača", u delu manifestacije koji se održava u Narodnom pozorištu “Toša Jovanović”.