Šest decenija rada Poljoprivredne škole u Zrenjaninu

Poljoprivredna škola u Zrenjaninu obeležava danas jubilej, šest decenija od početka rada. Oformljena 1956. godine u Ečki, tadašnja Ratarsko – traktorska škola prerasla je vremenom u jednu značajnu vaspitno-obrazovnu instituciju koja je tokom ovih šest decenija iznedrila skoro 5000 stručno osposobljenih učenika. Mnogi od njih danas su vrsni stručnjaci, u oblasti poljoprivrede, ratarstva, hortikulture, veterine, kako u našoj zemlji, tako i u inostranstvu, a ne mali broj je onih koji su se opredelili za studije na fakultetima društvenih nauka.
 
 
Povodom jubileja, u Poljoprivrednoj školi danas je održana svečanost kojoj su prisustvovali predstavnici AP Vojvodine, lokalne samouprave, nekadašnji i sadašnji radnici i učenici škole, a organizovan je i kulturno-umetnički program. Prisutne je pozdravila direktorka škole Milica Damjanović Tomin, istakavši da su mnogi, generacijama unazad, dopineli da škola danas bude to što jeste, da se suočava s izazovima i problemima društva i da uspešno ispunjava osnovni zadatak koji joj je poveren - da stručno školuje i vaspitava mlade ljude, prema njima uspostavlja odnos poverenja i saradnje i trudi se da bude njihov novi dom.   
 
 
Svečanosti su prisustvovali pomoćnik Pokrajinskog sekretara za privredu Mladen Petković, gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić i njegov zamenik Saša Santovac. Gradonačelnik Janjić, nekada i sam učenik ove škole, podsetio se ovom prilikom školskih dana i rekao da je svakom njenom učeniku škola ostala u lepom sećanju.
- Posebno mi je zadovoljstvo što smo uspeli pre dve godine da vratimo učenike i profesore u ove prostorije, u Makedonskoj ulici, da ih u potpunosti renoviramo, i veliki je od tada načinjen napredak u radu škole. Čestitam na tome i direktorki i celom kolektivu, kao i na inicijativi koju iskazuju za poboljšanje uslova u školi - čestitao je gradonačelnik ovaj jubilej i dodao da je dobro što sve više naših mladih sugrađana želi da pohađa ovu školu. 
 
 
- Ipak smo mi poljoprivredni kraj i smatram da naša deca treba što više da se obrazuju u tom smeru. Pomoći ćemo školi i da proširi kapacitete, jer postoji potreba za tim, ali nam je možda još bitnije da omogućimo učenicima koji to žele da se dodatno školuju, na Visokoj poljoprivrednoj školi ili Poljoprivredni fakultet. Mislimo da je Zrenjanin pravo mesto za takve institucije - zaključio je Janjić.
 
Prisutnima se obratila i nekada đak generacije i profesorka Poljoprivredne škole, danas direktorka Poljoprivredne stručne službe u Zrenjaninu, Kristina Salapura, koja je istakla značaj zajedničkog rada i sticanja znanja učenika između škole i stručnih ustanova koje se bave poljoprivredom.
 
Poljoprivredna škola pravi je primer dualnog obrazovanja, što je aktuelna tema, i njeni učenici znanje stečeno u kabinetima pretaču u praksu na školskom imanju, farmi, plasteniku, koristeći poljoprivrednu mehanizaciju.
- To nije novina za ovu školu, tako se ovde radilo decenijama unazad, dualno obrazovanje je ovde dguo prisutno i pokazalo se kao dobro. Praksa je u školi sigurno neophodna i trebalo bi da je ima što više - dodao je gradonačelnik Zrenjanina.
 
Poljoprivredna škola u Zrenjaninu školuje kadrove na četvorogodišnjem i trogodišnjem stepenu obrazovanja na obrazovnim profilima poljoprivredni tehničar, veterinarski tehničar, tehničar hortikulture, cvećar-vrtlar i rukovalac mehaničar poljoprivredne tehnike. Ove školske godine, 2016/17. sva raspoloživa mesta su popunjena, a jedan broj zainteresovanih učenika, nažalost, nije uspeo da se upiše na neki od željenih obrazovnih profila.