Besplatna izložba makete ''Svet oko nas'' u Aviv Parku, od 3-21. oktobra

U zrenjaninskom Aviv Parku, od danas do 21. oktobra, po drugi put u našem gradu biće predstavljena izložba najveće makete na Balkanu pod nazivom „Svet oko nas“ Fondacije za decu Srbije i autora Borivoja Vujića. Maketa će biti izložena na prvom spratu upravne zgrade Aviv Parka, a njeno ponovno izlaganje u Zrenjaninu kalendarski se poklapa s početkom aktivnosti u okviru ovogodišnje “Dečje nedelje”.
    
Maketa slikovito dočarava sve sfere života i po rečima Vujića, idealno se uklapa u plan i program nekoliko školskih predmeta (Svet oko nas, Poznavanje prirode i društva, Tehničko obrazovanje...), u zavisnosti od uzrasta dece. Maketa je na veliko zadovoljstvo i radost dece, ali i odraslih, već obišla veće gradove u Srbiji, a prilikom prvog izlaganja u Zrenjaninu posetilo je  skoro 5000 naših sugrađana, mahom dece školskog uzrasta. Ove godine je Grad Zrenjanin, u saradnji sa Aviv Parkom, omogućio svim građanima besplatno uživanje u postavci i predavanju autora, koje će se održavati na svakih sat vremena, odnosno po formiranju grupa posetilaca tokom radnog vremena izložbe (od 10 do 19 časova svakog radnog dana i vikendom). 
 
    
Na površini od 44 kvadratna metara i više od 5000 eksponata, prikazano je mnoštvo životnih situacija u jednom srednjeevropskom gradu i na selu. Postavljene su i verne makete objekata koji postoje u Beogradu i u drugim gradovima Evrope sa dosta pokretnih eksponata: vozovi, tramvaji, metro, zabavni park, vetrenjače, vodenice i mnogi drugi. Kao prateći program izložbe izložene su i dve kolekcije: više od 1000 Barbi lutaka i 2000 malih automobila. 
 
Ulaz je slobodan za sve građane, a iz Odeljenja za društvene delatnosti Gradske uprave, koje koordinira akcijom organizovane posete dece iz osnovnih škola Zrenjanina, poručuju da su vikendi i popodnevni sati najbolji termini za građanstvo, jer se organizovane školske posete realizuju uglavnom tokom prepodnevnih sati.