Izložbom razglednica i značaka ''Pozdrav iz Zrenjanina'' protiv zaborava

Sutra se navršava 72. godine od oslobođenja grada u Drugom svetskom ratu i tačno 70 godina od kako je poneo današnje ime – Zrenjanin. Ta godišnjica podstakla je Zrenjaninca Dušana Juvanina i Istorijski arhiv u Zrenjaninu da prirede izložbu „Pozdrav iz Zrenjanina“, izložbu razglednica i značaka nastalih u periodu najburnijeg razvoja, izgradnje i industrijalizacije grada u njegovoj istoriji – od pedesetih do osamdesetih godina prošlog veka. Juvanin, koji se tom vrstom kolekcionarstva bavi od malih nogu, poseduje između 500 i 600 razglednica posleratnog Zrenjanina i više hiljada značaka u kojoj su pretežno zastupljene oznake nekadašnjih privrednih subjekata u gradu (velikih i malih fabrika i preduzeća), ali i sportskih klubova, takmičenja i raznih manifestacija. 
 
 
Značajan deo te kolekcije, zahvaljujući ovoj izložbi, dostupan je našim sugrađanima i na specifičan način svedoči o tome šta se sve u Zrenjaninu izdešavalo tokom posleratnog perioda, pre svega u urbanističkom i privrednom miljeu. Na oko 200 razglednica ovekovečene su promene vidljive na različitim lokacijama u gradu – najviše na Trgu slobode, glavnoj ulici, zrenjaninskim mostovima i reci Begej. S druge strane, značke iz Juvaninove kolekcije podsećaju na ekonomski uspon grada u posleratnom periodu i na brojne fabrike koje su ovde radile i po kojima je grad bio prepoznatljiv na području bivše Jugoslavije, ali i šire – u evropskim, pa i svetskim razmerama. U izložbenoj postavci našle su se i značke zrenjaninskih sportskih klubova, udruženja, kao i događaja i manifestacija koje su se nekada održavale u našem gradu. 
 
 
Prisutne je na sinoćnjem svečanom otvaranju izložbe pozdravila v.d. direktora Istorijskog arhiva Zrenjanin Mira Basta, da bi se potom obratio i vlasnik kolekcije Dušan Juvanin, istakavši da, iako slavi 70. rođendan, „Zrenjanin je još uvek vitalan i dobro se drži“, uprkos svemu što je doživeo, svim usponima i padovima. 
- Usudio bih se prognoziram da su godine velikog uzleta tek pred njim i s ljubavlju mu posvećujem ovu izložbu, deo moje zbirke. Kolekcionarstvo je mukotrpan posao koji zahteva mnogo vremena i odricanja, tu nije reč samo o sakupljanju predmeta, već je reč o emotivnom odnosu i vezivanju kolekcionara za neki predmet. 
 
 
Juvanin navodi da se sve razglednice koje poseduje vezuju za naš grad, ma kako se on tokom istorije zvao. 
- Svi koji se bave takvim sakupljanjem u lokalu prave generalnu podelu na razglednice od pre i posle Drugog svetskog rata. Lično smatram da su razglednice iz posleratnog perioda, koje su i izložene ovde, vrednije, čak neprocenjive, pre svega zbog našeg emotivnog odnosa prema mestima prikazanim na njima. Većina ovde prisutnih pamti neke od tih promena, vidljivim na ovim razglednicama i većina je rođena upravo u Zrenjaninu – kazao je Juvanin.   
 
 
Izložbu je proglasila otvorenom Ljuba Travica, zamenica predsednika Skupštine grada Zrenjanina, posebno istakavši da ne smemo zaboraviti 2. oktobar, dan kada je grad dobio slobodu. 
- Sve ove razglednice i značke koje su izložene svedoče o vremenu nakon osvajanja slobode. One imaju svoju posebnu priču, čineći skupa lepu i vrednu istoriju. Zahvaljujući kolekcionarima, poput Dušana Juvanina, u prilici smo da se podsećamo prošlosti ovog grada, i ova zbirka zaista je dragocena – poručila je Ljuba Travica. 
 
Izložbu „Pozdrav iz Zrenjanina“ prati i poseban katalog, koji u formi knjige dopunjuje izložbu i daje posetiocu dodatne informacije o razglednicama, ali i o nekadašnjim privrednim gigantima grada kojih više nema, a koji su predstavljeni značkama.