Ministar Antić otvorio bioenerganu u Botošu: sjajan primer potpuno zaokruženog ''zelenog'' sistema

Ministar rudarstva i energetike Vlade Republike Srbije Aleksandar Antić otvorio je danas u Botošu elektranu “Bioelektra”, prvi pogon za proizvodnju električne i toplotne energije iz biogasa na bazi biomase različitog porekla u ovom regionu. Investicija, koje u prvoj fazi vredna 2,5 miliona evra, dobila je i podršku Vlade Kraljevine Holandije u bespovratnom iznosu od 688.000 evra, kao i podršku od 275.000 dolara iz sredstava obezbeđenih u okviru projekta “Smanjenje barijera za ubrzani razvoj tržišta biomase u Srbiji” koji finansira Globalni fond za zaštitu životne sredine, a sprovodi organizacija UNDP u partnerstvu sa Ministarstvom rudarstva i energetike.
 
 
Elektranu je izgradilo preduzeće “Bioelektra” Botoš, vlasnika Branislava Pomoriškog, kao nastavak aktivnosti preduzeća “Mladost” iz tog sela koje obrađuje oko hiljadu hektara zemlje i to u dve setve, zahvaljujući izuzetno vrednom i funkcionalnom zalivnom sistemu. Elektrana je predviđena da radi i “raste” u tri faze, od kojih je svaka projektovana sa kapacitetom od 600 kilovata, uz realno očekivanje da će godišnja proizvodnja električne energije po svakoj fazi iznositi oko 5 miliona kilovata godišnje. Kao primarni proizvod, elektrana će davati električnu energiju koju će preuzimati EPS, uz sekundarnu proizvodnju toplotne energije za zagrevanje ili hlađenje i visokokvalitetnih organskih đubriva. Sirovine su obezbeđene iz sopstvenih izvora ili od kooperanata.    
 
 
Otvarajući ovaj izuzetno značajan objekat, ministar Aleksandar Antić rekao je da je on predstavlja primer “potpuno inteligentnog projekta koji zaokružuje ceo sistem i u kome se ništa ne baca”.
- Imamo, dakle, nekoliko stotina hektara zemljišta, na kome se obavlja poljoprivredna proizvodnja i koje se dobro navodnjava i čiji najveći deo ima i drugu setvu, i imamo dovoljno biomase koja, ne ugrožavajući ukupan sistem ovde, stvara silažu koja je neophodna za rad ovakvog jednog postrojenja - naveo je ministar i istakao šta se ovim projektnom, ustvari, postiže.
- Dobijamo električnu energiju kao glavni proizvod, a kao nusproizvode toplotnu energiju i organsko đubrivo koje zadovoljava potrebe kompletnog zemljišta sa koga smo uzeli tu startnu biomasu. Znači, potpuno zaokružen sistem koji na jedan kvalitetan način organizuje i proizvodnju energije i predstavlja savršen primer te saradnje između “zelene energije” i “zelene ekonomije”. Mi ćemo nastaviti da podržavamo ovakve projekte - kazao je Antić.
 
 
On je dodao da, iako relativna mala elektrana po snazi, ona predstavlja pilot-projekat nečega što bi trebalo da se radi širom Srbije i daje doprinos ostvarivanju ciljeva naše zemlje na koje se ona obavezala kao članica Energetske zajednice jugoistočne Evrope - da do 2020. godine obezbedi 27 odsto od ukupne finalne potrošnje energije iz obnovljivih izvora.   
 
Ministar Antić uručio je direktoru preduzeća “Bioelektra” Branislavu Pomoriškom posebnu tablu koja će biti postavljena na elektranu, a svedoči da je ona izgrađena u okviru projekta “Smanjenje barijera za ubrzani razvoj tržišta biomase u Srbiji”.
 
 
Otvaranju je prisustvovao i Njegova ekselencija, ambasador Kraljevine Holandije u Srbiji, Hendrik van den Dol, koji je istakao da ga elektrana u Botošu i njen izgled pomalo “podsećaju na neki vid naučne fantastike”.
- Ovo je odličan primer šta inovativna holandska tehnologija može da donese u Srbiju. Imamo postrojenje koje će imati snagu veću od jednog megavata u budućnosti i upravo ono prenosi poruku svega onoga što mi u Holandiji radimo i načina na koji radimo. Radi se o održivosti, o cirkularnoj ekonomiji, recikliranju, zapravo radi se o inovativnom ekonomskom razvoju. Imali smo sredstva namenjena za ovakav projekat i našli smo ga upravo ovde, u preduzeću “Mladost”, i to zahvaljujući dobroj saradnji s ministarstvom na čijem je čelu Aleksandar Antić. Podržali smo ga, između ostalog, i da bi pokazali da ovakvi projekti mogu da uspeju u Srbiji, a s druge strane želeli smo da pomognemo srpskoj ekonomiji i energetskom sektoru da bude održiviji i otporniji - objasnio je ambasador Holandije.
 

U odsustvu gradonačelnika Čedomira Janjića, događaju u Botošu je prisustvovao pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina Duško Radišić, koji je naglasio da je investicija u tom selu višestruko značajna.
- Naša lokalna samouprava zalaže se za ovakav vid proizvodnje toplotne energije i mogućnost da se ona koristi za zagrevanje plastenika, odnosno za novi ciklus proizvodnje, ali i da se njom zagrevaju javni objekti, u slučaju Botoša, škola, nova sportska sala, hotel koji je ponovo u funkciji. Planira se i podizanje nekih novih turističkih kapaciteta i toplih bazena. Sve to ide u prilog našim nastojanjima da oživimo seoske sredine, da obezbedimo nova radna mesta, poboljšamo infrastrukturu i zadržimo stanovništvo u njima - istakao je Radišić.
 
 
Svečanom otvaranju bioenergane u Botošu, uz mnoge zvanice, prisustvovali su i predstavnici holandske kompanije “Host”, izvođača radova, kao i Erste banke, lidera u finansiranju poslovnih aktivnosti u oblasti obnovljivih izvora energije, koja je značajnim kreditom podržala gradnju elektrane.