Ministar Vulin posetio Sajam stvaralaštva seoskih žena

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Aleksandar Vulin, posetio je danas u Zrenjaninu Sajam stvaralaštva seoskih žena u Vojvodini, koji se tradicionalno organizuje povodom Međunarodnog dana žena na selu.
Ministar Vulin je, inače, u naš grad stigao avionom, na Aerodrom Ečka, gde ga je dočekao gradonačelnik Čedomir Janjić sa svojim saradnicima i pokrajinskim sekretarom Predragom Vuletićem.
 
 
Nakon što je obišao sajam, on je dodelio nagrade najboljima u spremanju slavskog kolača, a o značaju slavskog kolača govorio je sveštenik Slobodan Čestić, koji je, zajedno sa ministrom Vulinom, bio član komisije koja je donela odluku o pobenici. Nagrađene su Božica Đurić iz Lazareva - za najbolji slavski kolač, drugo mesto pripalo je Đurđici Živković iz Laćarka, a treće Milici Putić iz Melenaca.
 
 
Govoreći o značaju ovakvih manifestacija, ministar Vulin je rekao da je selo sačuvalo Srbiju, a ako je neko sačuvao selo, onda je to upravo žena.
 
Žene na selu ne mogu da se pohvale da imaju isti pristup zdravstvenoj zaštiti, penzionom osiguranju, ni kulturnim događajim i njihova deca posebno moraju da vode računa o svim stvarima koje im nedostaju kako bi mogli da se izjednače sa gradskom decom. To je ono na čemu država svakako treba da radi. Položaj žena na selu je specifičan, ona je i majka, ona je radnik i suočena je sa svim ekonomskim problemima, a vrlo često i sa predrasudama. Ministarstvo rada predlaže novi Zakon o finansijskoj podršci porodicama sa decom, gde bi po prvi put bila predviđena mogućnost da žena, vlasnik gazdinstva na selu ima porodiljsku nadoknadu kao što imaju i druge žene - rekao je Vulin.
 
 
On smatra da je to veliki iskorak i nešto što će promeniti ne samo kvalitet života žena na selu, već i odnos prema ženama.
Svega 17 odsto žena su vlasnici poljoprivrednog gazdinstva, a ovo je jasna poruka, neka žena bude vlasnik poljoprivrednog gazdinstva, a od države će dobiti porodiljsku nadoknadu. Želimo da menjamo stvari, i možemo da menjamo stvari, zajedničkom akcijom možemo da učinimo da život na selu bude bolji, a u onoj meri u kojoj život na selu bude bolji biće bolje i u svakom drugom delu - istakao je ministar Vulin.
 
 
Kako je naveo, očekivanja su da će taj zakon ući u javnu raspravu do kraja ove godine, a da će naredne godine sigurno proći kroz javnu raspravu i da će biti usvojen u parlamentu.  
Ovogodišnja prezentacija potencijala i stvaralaštva seoskih žena podeljena je u četiri tematske celine - tkanje i rukotvorine, suveniri, tradicionalni kolač i organska hrana.
Osmi Sajam stvaralaštva žena na selu okupio je više od dve hiljade učesnica iz oko 200 udruženja u Vojvodini, a manifestaciju su organizovali Zavod za ravnopravnost polova, Pokrajinski sekretarijat za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova i Grad Zrenjanin.