Obeležena dva značajna jubileja Narodnog pozorišta

Zrenjaninsko Narodno pozorište “Toša Jovanović” obeležava ove godine dva značajna jubileja - 70 godina od početka rada Dramske i 60 godina od početka rada Lutkarske scene. U najstarijoj pozorišnoj sali u Srbiji, staroj punih 177 godina, juče su ti jubileji proslavljeni održavanjem Svečane akademije i dodelom priznanja zaslužnim pojedincima i članovima pozorišta, a svečanost će biti nastavljena već u subotu, na Dan pozorišta, kada će premijerno biti izveden Šekspirov klasik “Romeo i Julija”. Prethodno će, u Malom salonu Narodnog muzeja, biti otvorena prigodna izložba posvećena Narodnom pozorištu.
 
 
Vršilac dužnosti direktora NP “Toša Jovanović” Ivan Francuski rekao je da zrenjaninski teatar slavi dva velika jubileja i da je sada prilika za podsećanje na sve značajne datume, velike predstave i teatarske stvaraoce koji su učestvovali tokom svih ovih decenija u stvaranju tog velikog projekta.
- Tačno na godišnjicu osnivanja pozorišta, u subotu, imaćemo premijeru “Romea i Julije”, predstave koja će biti prijemčivija mlađoj teatarskoj publici. Ponosni smo na naše jubileje i te važne datume iz istorije pozorišta “Toša Jovanović” - kazao je Francuski. 
 
 
Pozorišna sala u Zrenjaninu nastala je adaptacijom nekadašnjeg žitnog magacina, 1839. godine i najstarija je sala u Srbiji u kojoj se u kontinuitetu organizuju pozorišne predstave. Današnji, kitnjasti barokni izgled, dobila je rekonstrukcijom 1884. godine, a u njoj od 1946. godine boravi profesionalni teatar Narodnog pozorišta “Toša Jovanović”. Deceniju kasnije, 1956. godine, osniva se i Lutkarsko pozorište koje do 1982. godine radi u zasebnoj zgradi, a od tada deli baroknu salu sa glumcima dramske scene.
 
Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić najavio je tokom Svečane akademije rekonstrukciju pozorišne sale i zgrade, za koju je deo sredstava već obezbeđen. On je čestitao zaposlenima u pozorištu jubilej i rekao da su to značajne godišnjice ne samo za pozorište, već i za ceo grad.
 
 
- Verujem da bi svaki gradonačelnik, bilo kog grada u našoj zemlji, bio ponosan na ovakvo pozorište i ovakvu pozorišnu salu. Na Gradu Zrenjaninu je da čuva ovo bogatstvo i da, u okviru mogućnosti, omogući pozorištu da ostvaruje svoje umetničke zamisli i planove. Ubrzo će uslediti renoviranje pozorišta, ne samo sale nego i cele zgrade, jer nam je zadatak da ovaj prostor zasija još jačim sjajem - poručio je Janjić, kome je direktor Francuski potom uručio i priznanje povodom jubileja.
 
 
Posebna priznanja dodeljena su prvacima Drame Draganu Đorđeviću, za 30 godina provedenih na sceni NP “Toša Jovanović” i Jovanu Toračkom, za niz uspešnih rola za koje je pozorištu i Gradu Zrenjaninu doneo nagrade sa više pozorišnih festivala i smotri. Zahvalnica je uručena i direktoru mađarskog pozorišta “Madač” Jenovai Lajošu. To pozorište predstave igra u istoj sali, a posebno je izražena saradnja “Madača” i “Toše Jovanovića” na realizaciji lutkarskih predstava koje se igraju i na srpskom i na mađarskom jeziku.
 
 
Nagrađeni su i sadašnji i nekadašnji članovi pozorišta, a poseban aplauz izmamio je glumac dramske scene u penziji Budimir Pešić koji je, iako narušenog zdravlja, prisustvovao jučerašnjoj svečanosti. U ime nagrađenih zahvalili su se naš poznati glumac Milenko Pavlov, koji je u zrenjaninskom pozorištu ostvario nekoliko nezaboravnih glumačkih kreacija, kao i Jovica Jašin, prvak Dramske scene. Nagrađeni su i lutkari, čiji je rad ovenčan sa gotovo nestvarnih više od 300 nagrada na festivalima i koje je decenijama u samom vrhu domaćeg, ali i lutkarstva u regionu. 
 
 
Na bogatu istoriju zrenjaninskog teatra, dramske i lutkarske scene, podsetili su pričom glumci Nataša Luković, Milan Kočalović, Edit Tot i Prvoslav Zakovski, a muzičkim nastupima obogatili je  učenici Muzičke škole “Josif Marinković” i profesorke Ana Aleksić Šajrer, Višnja Radosav i Marta Ronto.