Obeleženi Svetski dan hrane i Svetski dan borbe protiv siromaštva

U okviru obeležavanja meseca solidarnosti, Crveni krst Zrenjanin posebnu pažnju poklanja 16. i 17 oktobru, Svetskom danu hrane i Svetskom danu borbe protiv siromaštva, kazala je danas Aleksandra Tanasijević, sekretar Crvenog krsta Zrenjanin.

 

 

Ona je navela da je u našem gradu najvidljiviji program kojim se pomaže najsiromašnijim sugrađanima program Narodne kuhinje koji se realizuje zahvaljujući izuzetnoj podršci Grada Zrenjanina, kao i Crvenom krstu Srbije koje posredstvom Ministarstva za rad i socijalnu politiku donira i deset osnovnih artikala hrane za pripremu toplih obroka.

- Konkretno, u Gradu Zrenjaninu, kada je u pitanju Narodna kuhinja, imamo stabilan sistem koji funskicioniše bez dana prekida, već godinama unazad, i 250 naših korisnika svakodnevno zaprima svoj topli obrok upravo ovde na dostributivnom punktu u Crvenom krstu. Naravno, uz tople obroke tu su i konzervirani proizvodi koji se korisnicima dodeljuju za dane vikenda. Mi želimo, i ka tome težimo, da kada god smo u mogućnosti, zahvaljujući nekoj donaciji ili saradnji, dodamo još po neku namirnicu kako bismo te obroke oplemenili - kazala je ona.

 

 

Aleksandra Tanasijević navela je i da se u periodu od oktobra do marta vrši distribucija 340 porodičnih paketa hrane, tako da će još toliko porodica, zahvaljujući Gradskoj upravi, biti pomognuto. U pitanju je stotinak porodica u gradu i 240 porodica u naseljenim mestima. 

 

 

- Danas je prilika da obeležimo ove važne datume, sa nama su naši prijatelji iz Rotari kluba i kompanija “Mrkšićevi salaši” i “Gomeks” i zahvaljujući njihovoj pomoći svaki korisnik dobiće dodatne artikle hrane. Zahvaljujući Crvenom krstu Vojvodine bićemo u prilici da podelimo keks i dugotrajno mleko našim najmlađim korisnicima, deci do pet godina starosti - kazala je ona i pozvala sve koji su u mogućnosti da svojim donacijama  pomognu u oplemenjivanju obroka za korisnike Narodne kuhinje.

Pomoćnik gradonačelnika Duško Radišić kazao je da je lokalnoj samoupravi važno da obroci budu dostupni korisnicima, a da je Dan borbe protiv siromaštva ujedno prilika da se ukaže na taj problem i pozovu donatori.

 

 

- Borba protiv siromaštva je kontinuirana i svakodnevna, posebno u pronalaženju novih radnih mesta i uslova za rad, kako bismo imali što manje korisnika, iako smo već sad među gradovima koji ima najmanje korisnika Narodne kuhinje - rekao je Radišić napominjući da je u pripremi objekat u Tiršovoj ulici gde će po završetku radova korisnici primati obroke, u boljim uslovima.

Doktor Gaja Pozojević, predsednik Rotari kluba kaže da su se pridružili hmanitarnoj akciji i da pomažu zahvaljujući svojim sponzorima, ovog puta “Mrkšićevim salašima” i komaniji “Gomeks”.

 

 

- Dobro je da postoji jedan ovakav dan koji će okupiti sve nas koji živimo brzo i podsetiti na jednu ovakvu obavezu koju imamo. Nama je drago što smo se odazvali pozivu, trudimo se da redovno učestvujemo u sličnim aktivnostima, ali, smatramo da je na prvom mestu, ne samo nas, već i drugih preduzeća, da stvaramo ambijent u kome će se smanjiti potreba za organizovanjem Narodnih kuhinja i pomoći - rekla je Milena Ćosović, komercijalni direktor “Mrkšićevih salaša”.

Nedeljko Golušin je ispred “Gomeksa” rekao da je odazivajući se pozivu, kompanija pripremila za njih simboličan iznos, a za korisnike, nešto izuzetno veliko i značajno.

- Želja nam je da i u narednim godinama naša kompanija nastavi pomaganje sredine u kojoj posluje, a sa druge strane da korisnika Narodne kuhinje bude sve manje, a da razlozi sa sretanja bude isključivo zbog radosnih stvari - rekao je Gološin.