''Otvoreni dan'' Garnizona Vojske Srbije okupio veliki broj Zrenjaninaca

Veliki broj naših sugrađana, učenika zrenjaninskih osnovnih i srednjih škola, predstavnika javnih preduzeća i ustanova, i gostiju, okupilo se danas u zrenjaninskom vojnom objektu “Silos”, gde je po prvi put organizovana akcija “Otvoreni dan”. Garnizon Vojske Srbije u Zrenjaninu i Komanda za razvoj Banatske brigade otvorili su kapije tog vojnog objekta za sve zainteresovane građane Zrenjanina i okoline. Prisutni su imali priliku da vide kako izgleda jedan običan dan u vojsci, kakvim sredstvima raspolaže njihova vojska, kao i da prisustvuju nekim aktivnostima obuke i pokaznim vežbama. Organizovan je i prigodan kulturno-umetnički program.
 
 
 
Na otvaranju manifestacije prisutne je pozdravio komandant Garnizona Zrenjanin pukovnik Živica Ognjanov, koji je istakao da, po prvi put nakon formiranja garnizona u našem gradu, Vojska Srbije otvara kapije svog objekta za građane.
- Cilj nam je da danas, makar i u kratkom vremenu, doživite Vojsku Srbije, upoznate naš način života i rada u vojnom objektu, da razgledate naoružanje i vojnu opremu kojom raspolažemo ovde, u Zrenjaninu, da se nečega podsetite, ali i da vidite i nešto novo i doživite pripadnike Vojske Srbije kao vaše sugrađane - poručio je okupljenima pukovnik Ognjanov.
 
 
 
Otvaranju današnje manifestacije, koja traje do 15 časova, prisustvovali su i predstavnici lokalne samouprave, na čelu s gradonačelnikom Čedomirom Janjićem i njegovim saradnicima, zamenikom Sašom Santovcem i pomoćnicima Draganom Ćapinom i Željkom Milošević, a u gostima su bili i Nadežda Kuščenkova, direktorka Ruskog doma u Beogradu i Snežana Lakićević, menadžer za saradnju kompanije NIS sa univerzitetima, obrazovnim i naučnim institucijama.
 
 
 
Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić još jednom je podsetio na značaj prisustva Vojske Srbije u našem gradu i izrazio zadovoljstvo što se danas po prvi put pripadnici vojske na ovakav način druže s građanima. Posebno je istakao da građani Zrenjanina poštuju i vole svoju vojsku, što su dokazali i prilikom održavanja vojne parade, 9. maja. 
- Pored nekoliko stvari na koje sam ponosan, velikih infrastrukturnih radova u našem gradu, posebno u centru, dobrih manifestacija koje organizujemo, nekoliko novih investitora, veoma sam ponosan i na to što smo, posle 2006. godine, kada je vojska otišla iz našeg grada i zatvorila svoje objekte, uspeli da Vojsku Srbije vratimo u Zrenjanin i siguran sam da je to na ponos i svima nama. Zahvaljujem se na tome i Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije, što su procenili da treba da budu prisutni u Zrenjaninu, srećan sam što se ovako nešto održava prvi put i siguran sam, ne i poslednji i da ćemo se viđati u ovom i u drugim objektima dugo godina - kazao je Janjić na početku današnjeg “Otvorenog dana”. 
 
 
 
Pripadnici Vojske Srbije realizovali su i praktični prikaz lansiranja i postavljanja mosta sa tenka nosača mosta T-55 i demonstrirali prelaz tenka preko mosta. Prikazana je i vežba gašenja požara ručnim sredstvima i pomoću vatrogasnog vozila, a vežbu spasavanja i pružanja pomoći povređenima su izveli i pripadnici Crvenog krsta. U prigodnom kulturno-umetničkom programu nastupili su dečji, ženski i muški hor Sveti Arhangel Mihailo Zrenjanin i članovi zrenjaninskog Kulturno-umetničkog društva “Pionir”.
 
 
Realizaciju “Otvorenog dana” u vojnom objektu “Silos” podržali su Grad Zrenjanin, Vatrogasno-spasilački bataljon Policijske uprave Zrenjanin, Crveni krst Zrenjanin i Organizacija rezervnih vojnih starešina Zrenjanin.