Pet decenija saradnje Zrenjanina i Bekeščabe

Pre tačno 50 godina, 7. oktobra 1966. godine, tadašnji predsednik Skupštine opštine Zrenjanin Vojin Arsenov i predsednik Gradskog saveta grada Bekeščaba u Mađarskoj Mihalj Uhljar potpisali su u Zrenjaninu Sporazum o saradnji, čime je ozvaničen proces saradnje dva grada u nekoliko različitih oblasti. Članom 2. tog Sporazuma definisano je da se saradnja uspostavlja u oblastima industrije, poljoprivrede, komunalne privrede, trgovine, zdravstvene službe, školstva, kulturnih i sportskih organizacija. To je dokument koji danas svedoči o kontinuitetu prijateljstva Zrenjanina i Bekeščabe koje, uz pojedine kraće periode stagnacije, traje punih pet decenija.
 
 
Treća strana Sporazuma o saradnji iz 1966. godine, s imenima potpisnika
 
Naša delegacija priprema se za još jednu posetu tom mađarskom gradu, čijim će sadašnjim čelnicima uručiti repliku dokumenta potpisanog 1966. godine koji, s ove vremenske distance, pripada značajnoj arhivskoj građi. Tom prilikom predstavnici oba grada podsetiće se na koji su sve način u prethodnom periodu sarađivali, a intenzitet te saradnje posebno je bio izražen krajem šezdesetih i tokom sedamdesetih godina prošlog, kao i prvih godina ovog veka, kada su učestalo razmenjivani kulturni programi, organizovane međusobne posete učenika i studenata, učesnika sportskih takmičenja, a delimično i u sferi privrede. Može se reći da je saradnja i proteklih nekoliko godina u uzlaznoj putanji i da se očekuje njeno dalje unapređenje.
 
 
Sporazum o saradnji iz 2003. godine, izložen u Gradskoj kući u Zrenjaninu
 
Nakon potpisivanja prvog sporazuma, 7. oktobra 1966. godine, on je obnovljen i dopunjen u još dva navrata. Prvi put je to učinjeno u Zrenjaninu, 19. septembra 1974. godine, kada su potpisnici bili predsednik Skupštine opštine Zrenjanin Mirko Čelar i predstavnik Gradskog saveta Bekeščabe Janoš Aracki, a drugi put 29. avgusta 2003. godine, takođe u Zrenjaninu, kada su Sporazum o saradnji obnovili tadašnji čelnici Zrenjanina i Bekeščabe, Milan Čežek i Janoš Pap. Ta povelja izložena je i u Gradskoj kući, ispred kabineta gradonačelnika, zajedno s ostalim poveljama koje je grad Zrenjanin potpisao s drugim gradovima i opštinama. Interesantno je da je sporazum iz 1974. godine dopunjen i Sporazumom o saradnji Opštinske konferencije Saveza omladine Vojvodine u Zrenjaninu i Saveza komunističke omladine Mađarske - gradskog povereništva u Bekeščabi.
 
Poslednji dokument o saradnji poziva se na inicijalni, iz 1966. godine, i dopunjuje se nekim novim segmentima, među kojima su saradnja turističkih organizacija i predstavništva, saradnja civilnih organizacija, zajedničko uključivanje u regionalnu i transgraničnu saradnju i, u okviru mogućnosti, pomoć u radu zajednice Mađara u Zrenjaninu.