Radna grupa za prevenciju nasilja: posebna uloga medija u sistemu prevencije

Ujedinjene nacije su 2011. godine proglasile 11. oktobar Međunarodnim danom devojčica, odnosno Danom borbe protiv nasilja nad devojčicama, s ciljem promovisanja prava devojčica i povećanja svesti o neravnopravnosti sa kojom se suočavaju samo zato što su devojčice.
 
 
Tim povodom juče je održan i sastanak, a potom i konferencija za novinare, Radne grupe za prevenciju nasilja u Zrenjaninu. Koordinatorka Radne grupe Ljiljana Lazarević istakla je da je cilj aktivnosti Radne grupe, između ostalog, i ukazivanje na problem diskriminacije i nasilja nad devojčicama i poštovanja njihovih ljudskih prava. Ona je navela da je prevencija najvažnija u sklopu sistema zaštite, posebno dostupnost obrazovanja, zdravstvena zaštita, seksualno i reproduktivno zdravlje, zaštita od diskriminacije, nasilje i ugovoreni brakovi. Podsetila je da je Grad Zrenjanin potpisnik Evropske povelje o rodnoj ravnopravnosti, da poseduje Lokalni akcioni plan i prati Nacionalnu strategiju u toj oblasti. 
 

 
- Prevencija se u ovom slučaju kod nas, ali i u drugim državama, rešava kroz intersektorsku komunikaciju. To je kontinuirana partnerska saradnja svih zainteresovanih strana - Policijske uprave, Centra za socijalni rad, tužilaštva, sudova, domova zdravlja, škola, civilnog sektora, roditelja i svih građana u lokalnoj sredini. U ovom slučaju potrebano je ulaganje ogromnog napora svih nas, da bi se ženama i devojčicama obezbedile jednake mogućnosti za pristup i učešće u svim oblastima života, a posebno efikasna i adekvatna zaštita od različitih vidova eksploatacija, ugovorenih brakova i nasilja - kazala je Lazarević.
 
Radna grupa za prevenciju nasilja u Zrenjaninu ukazala je i na poseban značaj i ulogu medija, kao podizača svesti i kao ključni faktor prevencije i pravilnog izveštavanja.
 
 
Zamenica predsednika Skupštine grada i članica Radne grupe za prevenciju nasilja Ljuba Travica rekla je da institucije Grada Zrenjanina, njihovi predstavnici koji su prisutni u okviru Radne grupe, dobro sarađuju i funkcionišu. To je, po njenim rečima, korak napred u odnosu na neke prethodne periode, kada je svaka institucija radila zasebno i kada nisu bili dostupni pravi podaci i informacije o efektima njihovog rada.
- Od naše Radne grupe će krenuti inicijativa i za određene izmene, pre svega Porodičnog zakona. Nasilje nad ženama i decom je izuzetno osetljiva tema i ja apelujem ovom prilikom i na medije koji izveštavaju o ovoj temi, o nemilim događajima koji su, nažalost, veoma prisutni, da izbegavaju senzacionalizam, kao i da se više bave temama prevencije nasilja - poručila je Ljuba Travica nakon jučerašnjeg sastanka Radne grupe za prevenciju nasilja, posvećenog obeležavanju Međunarodnog dana devojčica.