Saradnja organizacija Crvenog krsta Zrenjanin sa Bekeščabom i Aradom

Na 50. godišnjicu od sklapanja sporazuma o saradnji između gradova Zrenjanina i Bekeščabe (1966.) i 49. godišnjicu od sklapanja istog sporazuma sa gradom Aradom (1967.), danas su u Zrenjaninu potpisani sporazumi o saradnji organizacije Crvenog krsta Zrenjanin sa Bekeščabom i Aradom. 

Sekretar Crvenog krsta Zrenjanina Aleksandra Tanasijević istakla je da je dosadašnja saradnja Zrenjanina sa ova dva grada bila uspešna, a da je međusobna saradnja organizacija Crvenog krsta inicirana iz Zrenjanina.

 

 

- Prihvatila su je i po Protokolu o međunarodnoj saradnji u pisanoj formi potvrdila sva tri nacionalna društva (CK Rumunije, CK Mađarske i CK Srbije). Izuzetno smo ponosni što smo danas prisustvovali ovako značajnom događaju. Očekujemo da će ova saradnja samo pdodubiti već postojeću i doneti nove sadržaje i aktivnosti u sva tri grada. Kada je u pitanju sam grad Zrenjanin i Crveni krst u našem gradu, od velikog je značaja da su Arad i Bekeščaba gradovi u državama koje su članice EU i verujemo da ćemo proširiti vidike kada je konkretna saradnja Crvenih krstova u pitanju, posebno na polju zajedničkih projekata - rekla je Aleksandra Tanasijević.

Potpisivanju Sporazuma o saradnji prisustvovali su i predstavnici Grada Zrenjanina - zamenik gradonačelnika Saša Santovac i član Gradskog veća Jožef Stojko.

 

 

 

Zamenik Santovac je rekao da je Grad Zrenjanin prepoznao Crveni krst Zrenjanina kao partnera i organizaciju koja se bavi pomoći u humanitarnoj sferi sa kojom realizuje programe, pre svega, na suzbijanju siromaštva, odnosno na polju socijalnih delatnosti.

- Najvidljiviji, svakako, je program Narodne kuhinje i podele paketa hrane najugroženijim stanovnicima. Takođe, Grad Zrenjanin izdvojio je sredstva i pomogao renoviranje sale ovde u prostorijama Crvenog krsta, a u toku je adaptacija prostora u Tiršovoj ulici, gde će pored magacinskog prostora Crvenog krsta, korisnicima biti omogućeno da svoje obroke zaprime na dostojanstveniji način - rekao je on.

 

 

Kako je naveo, pored toga, važno je reći i da su Grad Zrenjanin i Crveni krst Zrenjanin značajni partneri i kada su u pitanju programi delovanja u nesrećama, što se dokazalo prilikom poplava, smetova i sličnih situacija, a isto tako, Grad prepoznaje značaj i pruža podršku i kada je reč o radu ove organizacije sa mladima, kao što je, primera radi bila nedavno održana "Trka za srećnije detinjstvo".  

  

  

Nakon potpisivanja Sporazuma o saradnji upriličeno je predavanje povodom obeležavanja Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima (18.oktobar). Predavanje namenjeno učenicima zrenjaninskih škola realizuju volonteri Crvenog krsta Zrenjanin i radnici MUP Republike Srbije, Policijske uprave Zrenjanin.