Svetski dan belog štapa - svečanost u organizaciji slepih i slabovidih Zrenjanin

Povodom obeležavanja 15. oktobra, "Svetskog dana belog štapa", posvećenog slepim i slabovidim licima, danas je održana tradicionalna svečanost u prostorijama Međuopštinske organizacije slepih i slabovidih u Zrenjaninu. Taj datum prilika je da se slepa i slabovida lica okupe i druže, ali i da ukažu i na diskriminaciju i probleme koji su prisutni i predlože načine za njihovo rešavanje.  
 
Predsednik Međuopštinske organizacije slepih i slabovidih u Zrenjaninu Nenad Vukeljić rekao je da oni taj dan obeležavaju svake godine na poseban način i ukazuju koliko je beli štap, globalni simbol kretanja i samostalnosti slepih i slabovidih, značajan u životu takvih lica.
- Prilika je to i da porazgovaramo o svim problemima i situacijama kroz koje naša organizacija prolazi u tih godinu dana, između dva „Dana belog štapa“ – kaže Vukeljić.
 
 
Međuopštinsku organizaciju slepih i slabovidih u Zrenjaninu posetili su i zamenik gradonačelnika Saša Santovac i član Gradskog veća Slaviša Vlačić, u znak podrške stalnim naporima koje ta organizacija čini na unapređenju položaja svojih članova. Santovac je rekao da Grad Zrenjanin ostvaruje dobru saradnju s organizacijom slepih i slabovidih, i napomenuo da je ove godine promovisana i zvučna knjiga „Varoške vinjete“, u izdanju Gradske biblioteke s ciljem da naša organizacija na taj način promoviše naš grad u drugim sredinama. Dodao je i da se iz budžeta Grada Zrenjanina finansira rad organizacije.
- Da li su ta sredstva u ovom trenutku dovoljna, to je uvek osnovno pitanje. Mi bi želeli da ona budu veća i pokušaćemo u nekom narednom periodu, zajedno sa organizacijom, da obezbedimo neophodna sredstva za njeno normalno funkcionisanje. Bitno je i da smo danas ovde da bi razgovarali i da bi čuli mišljenje slepih lica šta je to što mi treba da uradimo u gradu kako bi se poboljšao položaj slepih i slabovidih lica. 
 
 
Zamenik gradonačelnika Zrenjanina podsetio je da je pre samo nekoliko dana Savez slepih Srbije dodelio priznanje Gradu Zrenjaninu za kontinuiranu pomoć i podršku u radu Međuopštinske organizacije slepih i slabovidih Zrenjanin, kao i za unapređenje položaja slepih i slabovidih i zalaganje za društvenu uključenost u našem gradu. 
 
- To priznanje zaslužilo je samo osam lokalnih samouprava u Srbiji, što čini Gradu Zrenjaninu posebnu čast – naglasio je Santovac.
 
Tradicionalni proglas povodom Dana belog štapa pročitala je sekretar Međuopštinske organizacije slepih i slabovidih Ivana Raškov, ove godine na temu „Kako zajedničke površine utiču na bezbedan prolazak slepih i slabovidih“. 
 
 
Podsećamo, Dan slepih i slabovidih obeležava se u znak sećanja na 15. oktobar 1964. godine, kada je američki Kongres usvojio rezoluciju o obeležavanju "Dana belog štapa", kako bi se skrenula pažnja javnosti na probleme tih lica i priznalo pravo na jednake šanse u svim oblastima života. 
 
Skupu u Međuopštinskoj organizaciji slepih i slabovidih prisustvovali su i učenici zrenjaninskih osnovnih škola koji su, na likovnom i literarnom takmičenju, najuspešnije predstavili temu „Beli štap u našem gradu“, za šta su i nagrađena. 
- Likovni deo bio je predviđen za učenike nižih razreda, a literarni za decu viših razreda. Deca su pokazala adekvatno znanje o slepima, o belom štapu, zahvaljujući tome što smo mi vršili edukaciju po školama našeg regiona. Drugačije su izgledali radovi onih učenika čije škole nismo posetili i nismo dali do znanja ko smo, šta smo i zbog čega taj štap služi i šta je slepoća – ukazao je Vukeljić i dodao:
- Cilj nam je da edukujemo što više dece kako bi ona, i sada i kada odrastu, imala više razumevanja prema nama i našim potrebama i bolje saznanje o životu slepih – objašnjava on. 
 
 
Međuopštinska organizacija slepih i slabovidih u Zrenjaninu najstarija je organizacija te vrste u Vojvodini i obeležila je proletos 68 godina postojanja i rada. Osnovana je 1948. godine i  danas pokriva područje srednjeg Banata, sa više od 50 naseljenih mesta, u kojima ima 300 članova. Oko polovina njih je u samom gradu Zrenjaninu, a organizacija, po rečima njenog predsednika, svih ovih godina dobro posluje i fukcioniše dobrim delom zahvaljujući gradu.