U Zrenjaninu i u još deset gradova Srbije održana ''Noć istraživača''

Zrenjanin je sinoć, uz još deset gradova u Srbiji, bio centar nauke i mladih istraživača, u šestoj po redu manifestaciji „Noć istraživača“, koja je ove godine organizovana pod sloganom „Istraži, prikaži, znanje potraži“. Istovremeno, u 250 gradova širom Starog kontinenta održana je 11. Evropska Noć istraživača. U Srbiji, uz Zrenjanin, programi su organizovani i u Beogradu, Nišu, Kragujevcu, Pirotu, Požarevcu, Inđiji, Petnici, Novom Sadu, Subotici i Šapcu.
 
 
Zrenjaninci su masovno posećivali svih pet lokacija u centru grada gde su organizovani programi, a najviše ih je, već po tradiciji, bilo u Kulturnom centru, gde je održan i najveći broj radionica za koje je vladalo veliko interesovanje. Osim organizovanog dolaska učenika osnovnih škola iz grada i naseljenih mesta, prisutno je bilo naših sugrađana svih uzrasta – od predškolaca, do njihovih roditelja, baka i deka. 
 
 
Nosilac i glavni organizator manifestacije u Zrenjaninu i ovoga puta bila je Visoka tehnička škola strukovnih studija, uz pokroviteljstvo Grada Zrenjanina i uz pomoć Kulturnog centra, Gradske biblioteke i Narodnog pozorišta, i to su, ujedno, bile i lokacije na kojima su se održavali različiti programi. Svečano otvaranje upriličeno je u holu Kulturnog centra i tom prilikom su se učesnicima manifestacije i brojnim posetiocima obratili direktor Visoke tehničke škole strukovnih studija prof. dr Milorad Rančić, pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina Duško Radišić, glavna koordinatorka manifestacije prof. dr Danijela Jašin, direktor Kulturnog centra Goran Marinković i PR „Noći istraživača“ Sandra Banjanin.
 
U ime domaćina, prisutne su pozdravili Sandra Banjanin i Goran Marinković, dok je prof. dr Milorad Rančić nazvao „Noć istraživača“ manifestacijom znanja, nauke, tehnike, druženja i mladosti. On je, ujedno, izneo i predlog da, možda već od naredne godine, ona preraste u svojevrsni festival tehnike u Zrenjaninu, koji bi trajao više dana. 
 
 
Pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina Duško Radišić rekao je da je značajno da posetilaca i učesnika bude što više, ali da je glavni cilj manifestacije, pre svega, da zainteresuje najmlađe za istraživanje i nauku i da ih usmeri za dalje bavljenje naukom, kroz školska takmičenja, sekcije, kurseve i aktivnosti u Centru za mlade talente.
 
Manifestaciju „Noć istraživača“ zvanično je otvorila prof. dr Danijela Jašin, poželevši svim učesnicima i posetiocima da, u skladu sa ovogodišnjim sloganom, “uče, istražuju, potraže i prikazuju svoje znanje“.
 
 
U holu Gradske kuće je postavljena izložba „Život i delo Nikole Tesle“, a u Baroknoj sali održano nekoliko stručnih predavanja i projekcija video materijala sa konkursa „Budi kul kao...“. Gradska biblioteka organizovala je izložbu radova predškolaca na temu Frozen i nekoliko stručnih radionica, dok se u Narodnom pozorištu, uz program koji su pripremili učenici zrenjaninskih osnovnih škola i plesnih klubova, birala ledena princeza „Noći istraživača“.
 
U Kulturnom centru, osim niza raznovrsnih naučnih radionica, održan je i SuPersu kviz na temu „Voda, led, sladoled“.  Sponzori manifestacije „Noć istraživača“ u Zrenjaninu bili su i Narodni muzej, JKP „Čistoća i zelenilo“, Centar jezika „Fokus“, Persu marketi, kompanije „Gomeks“ i „Akva lajn“, Erste banka i knjižara „Birooprema“.