U Zrenjaninu otvoren 8. Sajam stvaralaštva seoskih žena Vojvodine

Povodom Međunarodnog dana seoskih žena, 15. oktobra,  danas je na glavnom gradskom trgu svečano otvoren 8. Sajam stvaralaštva seoskih žena Vojvodine, na kom je stvaralaštvo u četiri različite oblasti prikazalo više od 200 udruženja žena iz Vojvodine. 

Sajam je otvorio gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić, u prisustvu direktorke Zavoda za ravnopravnost polova Diane Milović i pokrajinskog sekretara za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova Predraga Vuletića.

 

 

Diana Milović kazala je da je u Zrenjanin došlo više od 200 udruženja žena iz 37 opština i gradova Vojvodine koje će iskazati svo bogatstvo stvaralaštva žena i svoja umeća.

- Videćete rukotvorine koje svojom lepotom i kvalitetom mogu obezbediti zaposlenje i izvor prihoda za više od 1000 žena iz svih krajeva Vojvodine. Videćete i suvenire koji zaslužuju da se nađu u turističkim katalozima svih opština i gradova Vojvodine. Kolači su posebna priča. Ne verujem da ćete dobiti recepte jer su starinski i tradicionalni, a umeće pravljenja prenosi se sa kolena na koleno. Videćete i organsku hranu, budućnost proizvodnje hrane, uzgajanu na ovoj plodnoj vojvođanskoj zemlji, a mi ćemo im u tome još pomoći kako bi još više razvili proizvodnju. Takođe, u prilici smo da vidimo i ženski seoski aktivizam, veštine i bogato stvaralaštvo žena sa sela i njihovu  spremnost i optimizam da učestvuju u revitalizaciji sela , a Vojvodinu predstave kao budući ekonomski, privredni i turistički potencijal - kazala je ona.

Milović je navela da će pokrajinski Zavod za ravnopravnost polova, kome je jedna od vodećih i najvažnijih delatnosti upravo rad sa seoskim ženama, nastaviti da radi na osnaživanju žena sa sela, jer, istakla je, koliko su one jake, toliko je jako i vojvođansko selo.

-  Naše žene su svojim aktivizmom pokazale da itekako imaju šta da pokažu, a nema razvoja Vojvodine, bez razvoja vojvođanskog sela - ukazala je Diana Milović.

 

 

Obraćajući se prisutnima, sekretar Predrag Vuletić rekao je da su, kako to narod kaže, žene stub porodice, a da su naše žene kroz istoriju naučile da budu hranitelji porodice, a da velika žena znači i veliko domaćinstvo.

- Važno nam je da ona bude samouverena i jaka, a mi predstavnici institucija smo u obavezi da pomognemo, da napravimo uslove da to zaista tako i bude. Pokrajinski sekretarijat za socijalnu politiku, demografiju i ravnoppravnost polova, u saradnji sa Zavodom za ravnopravnost polova ima nekoliko programa kroz koje utiče na osnaživanje vas žena. To ćemo raditi  i ubuduće i siguran sam da ćemo biti partner i oni koji će stvoriti uslove da ovo sledeće godine bude lepše i veće. Ovoga trenutka, ovo je ne samo najbitiniji trg, u ženskom smislu, ovo je  i najlepši trg na svetu i najlepša i najženstvenija vest u ovom trenutku - rekao je Vuletić.

On je kazao da je jedan od programa i ekonomsko osnaživanje žena, a da će na današnjem 8. Sajmu stvaralaštva žena sa sela posetioci moći da vide bogatstvo Vojvodine. 

 

Otvarajući sajam i poželevši dobrodošlicu učesnicima i gostima našeg grada, gradonačelnik Janjić je istakao da je ovaj veliki i bogat sajam prilika da Zrenjanin pokaže koliko je dobar domaćin.

- Ovo je, pre svega, i prilika da naše žene, naše bake, majke, sestre pokažu koliko su bogate znanjem i duhom, sa koliko mašte čuvaju našu tradiciju i prenose je na mlađe generacije. Ovaj susret oslikava duh i kulturu svih nacija koje žive u Vojvodini i ujedno je prilika za povezivanje i saradnju žena koje žive u seoskim sredinama. Mi u Zrenjaninu, koji na svojoj teritoriji ima 22 sela, najbolje znamo šta znači bogatstvo različitih kultura, jezika, običaja, folklora, različitih kuhinja. Mi često volimo da kažemo da je Zrenjanin “Vojvodina u malom”, ali danas se na ovom našem lepom trgu okupila “Vojvodina u velikom”, jer imam informaciju da je ovo najmasovniji sajam do sada, sa najviše učesnica, iz najviše lokalnih samouprava - rekao je gradonačelnik Janjić.

 

On se zahvalio Zavodu za ravnopravnost polova i Pokrajinskom sekretarijatu za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova što su omogućili da se ova značajna manifestacija po prvi put održi u Zrenjaninu, i što su prepoznali da je naš grad sredina koja pruža podršku i pomaže u realizaciji mnogih projekata koje osmišljavaju udruženja žena.  

U sklopu sajma organizovan je danas i bogat kulturno - umetnički program.

 

 

Povodom Međunarodnog dana seoskih žena, 15. oktobra i današnjeg sajma, sinoć je na glavnom trgu otvorena i izložba “Znamenite žene Velikog Bečkereka, Petrovgrada, Zrenjanina", čiji je autor pokrajinska poslanica Stojanka Lekić.