U Zrenjaninu skoro 35 kilometara biciklističkih staza

Zrenjaninski biciklisti trenutno su u prilici da bezbedno voze svoje “dvotočkaše” na skoro 35 kilometara samostalnih biciklističkih staza, od kojih je 22,4 kilometra u samom gradu i 11,2 do okolnih naseljenih mesta - Aradca, Ečke i Kleka. Zrenjanin spada među vodeće gradove u Srbiji po toj specifičnoj vrsti saobraćajne infrastrukture i ne zaostaje previše za gradovima koji imaju najviše staza u našoj zemlji, Novim Sadom, u dužini od oko 65 km i Beogradom, sa oko 55 km, a u rangu je sa Suboticom, koja ima staza u sličnoj dužini kao naš grad. 
   
Staza Zrenjanin - Klek 
 
Obnovljena staza u Pančevačkoj ulici
 
To su podaci nakon što je ove godine završena gradnja novih staza na “Berberskom“ i na levoj obali Begeja, u dužini od jednog kilometra, i staze od Ulice 6. maja do izletišta “Motel“, u dužini od 700 metara.
 
Kako je rekao gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić prilikom letošnjeg obilaska tih radova, lokalna samouprava želi da što više promoviše biciklizam, kao sredstvo prevoza, ali i kao zdrav način života i rekreacije, jer naš grad ima za to odlične mogućnosti.
 
 
Nova staza od Ulice 6. maja do izletišta "Motel Šumica"
 
Podsećamo, samo u 2015. godini obnovljeno je i rekonstruisano 12 kilometara biciklističkih staza, a s investicijama je nastavljeno i u ovoj godini. Duži deo trase prema Aradcu i Kleku dobio je i rasvetu, a gradski planeri u narednom periodu imaju zadatak da, osim izgradnje novih, povezuju i postojeće staze, kako bi bile što funkcionalnije.
 
Obnova staze u Ulici cara Dušana 
 
Rasveta na stazi prema Aradcu
 
Jedna od ideja jeste i povezivanje svih zrenjaninskih izletišta, što je delom već realizovano, a nastavak će zavisiti od finansijskih mogućnosti. Takav jedinstveni “biciklistički prsten” mogao bih spojiti izletišta “Motel“, kupalište “Peskara“, izletište na Tisi kod Žabaljskog mosta (starim aradačkim drumom), a s druge strane Peskaru, “Carsku baru“ i etno-kompleks “Tiganjica“, pa preko Stajićeva i Ečke nazad do Zrenjanina. Potrebe postoje, i to je takođe u planu, za izgradnjom biciklističkih staza do Mužlje i kroz to naselje, kao i od Zrenjanina do Lazareva i od Lazareva do obližnje Zlatice. 
 
Gradnja staze u Ulici majora Gavrilovića 
 
Gradnja staze između mosta u Zmaj-Jovinoj ulici i Ulice Toše Jovanovića
 
Upravo zahvaljujući biciklizmu i uređenoj mreži staza, mnoge evropske zemlje ostvaruju značajne prihode od ciklo-turista kojih je sve više i koji, osim same vožnje, žele da vide i neke druge sadržaje duž trase kojom prolaze. To je dobra šansa i prilika za Zrenjanin, koji i u gradu i u bližoj okolini, ima šta da ponudi, naravno, uz dalji razvoj i unapređenje celokupne infrastrukture.  
 
Mreža samostalnih biciklističkih staza u gradu:
 

Biciklističke staze u gradu:
 
- Bulevar Veljka Vlahovića (obe strane, ukupna dužina)       - 2,0 km
- Bulevar Milutina Milankovića (Magistrala) (obe strane)       - 2,6 km
- Žarka Zrenjanina (obe strane) - 3,4 km
- Cara Dušana (obe strane)   - 3,0 km
- Mihajlovački drum (jedna strana) - 1,1 km
- Pančevačka (obe strane)    - 5,3 km
- Principova sa mostom (obe strane) - 1,3 km
- Prvomajska (jedna strana)   - 0,9 km
- 6. maja (jedna strana)   - 0,7 km
- Od 6. maja do motela “Šumica”   - 0,7 km
- Majora Gavrilovića (jedna strana)  - 0,5 km
- Leva obala Begeja, od mosta u Zmaj-Jovinoj do T. Jovanovića- 0,5 km
- Desna obala Begeja, od parkinga “Prevlaka” do Majora Gavrilovića- 0,4 km
 
Biciklističke staze do naseljenih mesta:
 
- Zrenjanin - Aradac (od kružne raskrsnice na izlazu iz Bagljaša do ulaza u Aradac)- 4,0 km
- Zrenjanin - Ečka (od Pančevačke ulice do ulaza u Ečku) - 2,7 km
- Zrenjanin - Klek (od Temišvarskog druma do ulaza u Klek)       - 4,5 km