Zrenjanin u subotu domaćin 8. Sajma stvaralaštva seoskih žena Vojvodine

Osmi Sajam stvaralaštva seoskih žena Vojvodine održaće se u subotu, 15. oktobra, na Trgu slobode u Zrenjaninu, s početkom u 12 časova, u organizaciji Zavoda za ravnopravnost polova, Pokrajinskog sekretarijata za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova i Grada Zrenjanina, a očekuje se učešće preko 2000 žena, organizovanih u skoro  200 udruženja iz 37 gradova i opština Vojvodine – saopšteno je danas na konferenciji za novinare u zgradi Pokrajinske vlade u Novom Sadu.
 
 
Predstavnicima medija tim povodom su se obratili Pokrajinski sekretar za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova Predrag Vuletić, direktorica Zavoda za ravnopravnost polova Diana Milović i gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić. Konferenciji su prisustvovali i pomoćnica Pokrajinskog sekretara u sektoru demografije i ravnopravnosti polova Svetlana Selaković, kao i pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina Dragan Ćapin i član Gradskog veća Miloš Kovačević. 
 
Pokrajinski sekretar Predrag Vuletić rekao je da je Međunarodni dan seoskih žena ustanovljen 2007. godine, s namerom da se skrene pažnja na ključnu ulogu žena na selu.
- Pokrajinska vlada realizuje programe za unapređenje i ekonomsko osnaživanje seoskih žena. Zrenjanin je osmi grad u Vojvodini koji će biti domaćin Sajma stvaralaštva seoskih žena Vojvodine i time obeležiti Međunarodni dan seoskih žena – naveo je Vuletić. 
 
 
Direktorica Zavoda za ravnopravnost polova Diana Milović podsetila je da se ta manifestacija održava od 2009. godine i da su domaćini do sada bili Novi Sad, Sombor, Inđija, Subotica, Kikinda, Apatin i bačka Palanka.
- Imamo, dakle, kontinuitet u održavanju ovog sajma, učesnice se same prijavljuju, a mi ih animiramo. Akcenat je da se taj aktivizam kod žena, koji evidentno postoji, još više unapredi. Smatramo da moramo krenuti upravo od sela da bismo razvijali sve druge segmente koje Vojvodina ima, odnosno da bismo pokazali njen ekonomski, privredni i turistički potencijal. 
 
Ona je dodala i da je sajam podeljen u četiri tematske celine, te da će biti zastupljena udruženja koja se bave tkanjem i rukotvorinama, suvenirima, tradicionalnim kolačima i organskom hranom.
- Zavod  za ravnopravnost polova nastaviće i dalje da se bavi ovim aktivnostima, ne samo kroz održavanje sajma, već i na druge načine, jer nam je cilj da osnažimo žene na selu – zaključila je Diana Milović. 
 
 
Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić izrazio je zadovoljstvo što će u našem gradu biti održana tako značajna i velika smotra i što će Zrenjanin imati priliku da pokaže kakav je domaćin. 
- Grad Zrenjanin ima 22 naseljena mesta, 22 sela, sa mnogo organizacija koje okupljaju žene, s ciljem da se druže, ali i da nešto privrede, i ovo je sjajan način da se to prikaže na jednom višem nivou, da se prikaže šta rade i čime se bave žene iz Zrenjanina i iz drugih sredina u Vojvodini. 
 
 
On se osvrnuo i na pomoć koju Grad Zrenjanin usmerava ka poljoprivrednim gazdinstvima, među čijim nosiocima je i dosta žena.
- Pomažemo i organsku proizvodnju, malim poljoprivrednicima i gazdinstvima pomažemo i kroz bušenje bunara, kroz nabavku plastenika, kvalitetnih grla stoke, kroz subvencije u kreditima i druge vidove pomoći. Imali smo primere gde baš žene vode ta domaćinstva i u tome su veoma uspešne, iako se ranije nisu bavile poljoprivredom – kazao je Janjić na današnjoj konferenciji za novinare u Novom Sadu i pozvao naše sugrađane da u što većem broju posete Sajam stvaralaštva seoskih žena, u subotu, na Trgu slobode. Svečano otvaranje sajma je u 12 časova.