Zrenjaninski gimnazijalci u poseti Gradskoj kući

Učenici Zrenjaninske gimnazije, odeljenje III-5, zajedno sa profesorom računarstva i informatike Draženom Aleksićem, izrazili su želju da posete Gradsku kuću i upoznaju se s funkcionisanjem dela gradske administracije - Skupštine grada i gradonačelnika - ali i da vide samu zgradu i saznaju neke zanimljivosti o Gradskoj kući koja obeležava dva veka od početka gradnje.
 
 
 
Učenike su u Baroknoj sali primili gradonačelnik Čedomir Janjić, pomoćnica gradonačelnika Željka Milošević i zamenica predsednika Skupštine grada Ljuba Travica. Oni su objasnili gimnazijalcima koja je funkcija Skupštine grada, koja Gradskog veća i gradskih službi, kakve ingerencije ima gradonačelnik, kako se donose odluke, koja su zaduženja njegovih saradnika, koja zaposlenih u kabinetu, a sve to učenici su propratili brojnim pitanjima.
 
 
Zanimalo ih je, između ostalog, kako je biti gradonačelnik, koliko se dugo bavi politikom, kako izgleda njegov radni dan, koje su najlepše, a koje najteže strane te funkcije. Da su dobro informisani o gradskim zbivanjima, pa i problemima, moglo se videti iz njihovih pitanja o investicijama, komunalnim radovima, manifestacijama koje se u gradu organizuju. Predočili su gradonačelniku i koga bi voleli da vide na narednim koncertima u Zrenjaninu, na narednim “Danima piva”.
 
 
Nakon jednočasovnog razgovora u Baroknoj sali, današnji gosti Gradske kuće obišli su i njene najreprezentativnije prostore - salu Gradskog veća, “Plavi salon” za svečane prijeme, kabinete gradonačelnika i njegovog zamenika... Bilo je i zainteresovanih da sednu u fotelju gradonačelnika ili da, poput najznačajnijih gostiju grada, zauzmu mesta u “Plavom salonu”. Gimnazijalci su čuli i neke zanimljivosti o samoj zgradi, detaljima enterijera, vitražima., “Pantelićevom satu”, nekadašnjim gradonačelnicima čiji su portreti izloženi u holu na spratu zgrade...
 
 
 
Poseta je završena, kako i dolikuje, zajedničkim fotografisanjem ispred Gradske kuće, uz poziv i njihovim školskim drugovima da se organizuju i u nekom raspoloživom terminu takođe posete zgradu koja nije samo sedište lokalne administracije, već i zdanje koje ima izuzetnu kulturnu i graditeljsku vrednost.