Predsednik KSS Predrag Danilović u poseti Zrenjaninu

U radnoj poseti Zrenjaninu danas je boravio Predrag Danilović, nedavno izabrani predsednik Košarkaškog saveza Srbije. Nakon razgovora s gradonačelnikom Zrenjanina Čedomirom Janjićem i njegovim saradnicima, Danilović se obratio predstavnicima medija, a potom posetio “Kristalnu dvoranu” i halu sportova “Medison”, gde su u toku radovi na rekonstrukciji tog sportskog objekta.
 
 
Odmah po izboru za predsednika nacionalne košarkaške organizacije, Danilović je najavio posete većim košarkaškim centrima u našoj zemlji. U programu koji je predložio pre izbora na tu funkciju, naveo je da je potrebno obići regione i gradove gde je košarka aktivna, bila aktivna ili može da bude aktivna, te otvoriti dijalog sa klubovima i gradonačelnicima svih sredina, s ciljem maksimalne decentralizacije košarke i pružanja prilike svim sredinama da se aktivno uključe u omasovljenje košarke i učestvovanje u najjačem rangu takmičenja.
 
 
Na pres konferenciji, kojoj je u Multimedijalnoj sali Gradske kuće prisustvovao veliki broj novinara, o današnjoj poseti Zrenjaninu govorili su Predrag Danilović, predsednik Košarkaškog saveza Vojvodine Darko Karan i gradonačelnik Čedomir Janjić. 
 
Danilović je rekao da ispunjava ono što je obećao pred izbor za predsednika KSS - da će Zrenjanin biti jedan od prvih gradova koje će posetiti. On je izrazio zadovoljstvo onim što je čuo od gradonačelnika i njegovih saradnika i s čim je imao priliku da se upozna danas u našem gradu.
- Veoma je značajno što ovde postoje dobre organizacione mogućnosti i što kapacitet nove hale ispunjava uslove za takmičenja, kao i što se renovira najstarija hala u Srbiji i pretvara u objekat za trenažni proces. Za svaku pohvalu je i odnos gradonačelnika i njegovih saradnika prema sportu u ovom gradu, a u tome, koliko sam čuo, imaju i veliku pomoć Republike. Zahvaljujem se na svemu tome u svoje ime i u ime košarkaškog saveza i nadam se da će i druge lokalne samouprave slediti taj primer - naglasio je Danilović i potom uručio gradonačelniku Zrenjanina prigodan poklon - dres košarkaške reprezentacije Srbije.
 
 
Gradonačelnik Janjić rekao je da je bilo zadovoljstvo razgovarati s Danilovićem i razmeniti aktuelne košarkaške i sportske informacije.
- Mi Zrenjaninci volimo da nas nazivaju “gradom sportova”, a košarkaši i da ga zovu “gradom košarke”, što on i jeste, i ja sam siguran da ćemo u narednom periodu i uspeti u nameri da gledamo ovde prvoligašku košarku, da najkvalitetniji košarkaški klubovi opet igraju s našim “Proleterom” u našoj “Kristalnoj dvorani” - istakao je Janjić i podsetio koliko grad ulaže u sport i sportsku infrastrukturu.
 
 
- Vrlo brzo ćemo završiti i rekonstrukciju naše hale “Medison”, dobićemo tu na kvalitetu i mnogo klubova će ovde imati svoje nove termine za treninge. Jedan smo od gradova gde klubovi ne plaćaju termine u sportskim objektima i ta će praksa i dalje postojati u Zrenjaninu. Siguran sam i da će, pored nekoliko superligaških klubova, i naši košarkaši biti tamo gde i pripadaju. Želimo da organizujemo i velika takmičenja, i zajedno s Košarkaškim savezom Srbije, pokušaćemo da budemo domaćini nekih utakmica, ukoliko takmičenja budu održavana u Srbiji - kazao je gradonačelnik Zrenjanina.      
 
Predsednik Košarkaškog saveza Vojvodine Darko Karan, inače naš sugrađanin, podsetio je na dobru košarkašku organizaciju u Zrenjaninu, uz konstataciju da uvek može više i bolje.
- Zrenjanin ima potencijal, ali i istoriju košarkaškog sporta. “Proleter” je prošle godine obeležio 60 godina od osvajanja titule i to je jedini grad u Srbiji, osim Beograda, koji je osvojio titulu u nekadašnjoj Jugoslaviji. I ova godina slavljenička je za “Proleter”, 70 godina od osnivanja kluba, i onda ne treba da čudi zašto je Danilović odabrao naš grad kao prvi grad u Vojvodini koji posećuje na mestu predsednika Košarkaškog saveza Srbije. Siguran sam da ćemo u narednom periodu ovde organizovati neka od velikih takmičenja, jer Zrenjanin to zaslužuje - naglasio je Karan.  
 
 
 
Predsednika Košarkaškog saveza Srbije dočekali su u “Kristalnoj dvorani” direktor Javne ustanove “Sportski objekti” Bojan Mijatov i rukovodilac objekta Momir Rnić. Danilović se srdačno pozdravio s Rnićem, takođe velikanom našeg sporta, i od njega dobio osnovne informacije o funkcionisanju zrenjaninske hale sportova. Potom je obišao i halu “Medison”, gde se trenutno odvijaju završni radovi na postavljanju novog parketa na celokupnoj površini objekta, planiranoj za postavljanje tri paralelna terena za treninge.   
 
 
 
Predrag Danilović izabran je za predsednika Košarkaškog saveza Srbije 15. decembra, kada je, kao jedini kandidat, na toj funkciji nasledio Dragana Đilasa. Ostvario je zavidnu sportsku i košarkašku karijeru i sa reprezentacijom Jugoslavije osvojio je 4 evropska prvenstva (1989, 1991, 1995 i 1997), srebrnu medalju na Olimpijskim igrama (1996) i evropsku bronzu 1999. Proglašen je za evropskog igrača godine 1995. i najboljeg igrača italijanskog prvenstva 1998. godine. Nastupao je za sarajevsku Bosnu, beogradski Partizan, Virtus iz Bolonje (Italija), kao i u NBA ligi, za Majami Hit i Dalas Maveriks. Profesionalno se bavio košarkom od 1988. do 2000. godine.