Ambasador Švedske u Zrenjaninu: ''IKEA'' dobar znak za srpsko-švedske ekonomske odnose

Njegova ekselencija ambasador Kraljevine Švedske u Srbiji Jan Lundin, sa saradnicima, posetio je danas Zrenjanin. Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić organizovao je prijem za ambasadora u Plavom salonu Gradske kuće, a u razgovoru su učestvovali i načelnica Srednjobanatskog upravnog okruga Snežana Vučurević, zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac, predsednik Skupštine grada Oliver Mitrović i pomoćnici gradonačelnika Dragan Ćapin i Duško Radišić.
 
 
 
U zrenjaninskoj Slobodnoj zoni posluje švedska kompanija “LK Armatur”, a grad Zrenjanin ostvario je i saradnju sa gradom Jevle, u oblasti upravljanja komunalnim otpadom i izradi projekta za regionalnu deponiju. Tokom sastanka u Gradskoj kući bilo je reči i o toj saradnji, a ambasador Lundin osvrnuo se i na predstojeći početak rada jedne od najvećih kompanija iz Švedske, “IKEA”, u Srbiji. Ta velika investicija, objasnio je, doprineće širenju privredne saradnje između dve zemlje.
 
 
“IKEA može da bude značajna stvar za Srbiju, i što se tiče kontakata između Švedske i Srbije. “IKEA” već kupuje određene delove za nameštaj od jednog dobavljača u Srbiji, i mislim da će postepeno širiti tu mrežu saradnje sa srpskim proizvođačima. Posle “IKEE” često dolaze i druga švedska preduzeća koja su komplementarna sa njom i vole da posluju u istoj zemlji. Meni je lično drago što “IKEA” otvara robnu kuću u Beogradu u avgustu ove godine, jer sam bio prisutan ovde još 1991. godine, kada je rat sprečio dolazak kompanije. Sada je ona ovde i to je dobar znak i za Srbiju i za srpsko-švedske ekonomske odnose”, istakao je na tečnom srpskom jeziku ambasador Jan Lundin.
 
 
Govoreći o današnjem sastanku s gradonačelnikom Zrenjanina, novopostavljeni ambasador Švedske u Srbiji (od jula prošle godine) kazao je da je sa čelnicima gradova van Beograda razgovara o tome koji su problemi prisutni, kakve imaju planove i na koji način može da se s njima sarađuje na lokalnom nivou. 
“Zrenjanin je jedan od tih gradova i s gradonačelnikom sam razgovarao o prekjuče potpisanom Memorandumu Stalne konferencije gradova i opština o rešavanju različitih ekoloških problema i izazova i u tome mogu učestvovati i švedske opštine koje su prošle sličan proces. Jevle je jedan takav grad, koji već ima saradnju sa Zrenjaninom, a pokušaćemo da u tu saradnju uključimo i neka švedska preduzeća koja su aktivna ne samo u tom sektoru. Dobio sam informaciju i da se IT sektor u Zrenjaninu razvija, i zahvaljujem se gradonačelniku na sadržajnom razgovoru”, ocenio je današnji sastanak švedski ambasador.
 
 
 
Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić izrazio je zadovoljstvo zbog današnje posete ambasadora Kraljevine Švedske. Kazao je da je za Grad Zrenjanin značajna poseta svakog ambasadora, a posebno ako on dolazi iz jedne od najrazvijenijih evropskih zemalja.
“Naravno da smo istakli dobru saradnju između Srbije i Švedske, ali sam, kao i što uvek činim ovakvim povodom, iskoristio priliku i da prezentujem Njegovoj ekselenciji zašto je Zrenjanin jedan od najboljih gradova za investiranje u Srbiji i regionu. Siguran sam da ćemo u tom pravcu i nastaviti saradnju sa ambasadom Švedske. U interesu nam je da sve naše prednosti prezentujemo i švedskim privrednicima i uveren sam da će se to desiti u narednom periodu”, zaključio je gradonačelnik Janjić.
 
 
 
Nakon prijema, ambasador je razgledao znamenitosti Gradske kuće, Baroknu salu, Pantelićev sat i vitraže, a potom je prošetao Trgom slobode i posetio gradske ustanove kulture - Narodni muzej i Narodno pozorište “Toša Jovanović”.  U Narodnom muzeju razgledao je aktuelnu postavku u Izložbenom salonu “Vojvodstvo Srbija i Tamiški Banat (1849-1861.)” i stalnu postavku muzeja, a u pozorištu je saznao kako je sagrađena najstarija pozorišna dvorana u Srbiji i šta je aktuelno u radu te ustanove.