Danas se obeležava Svetski dan Roma

Danas se obeležava Svetski dan Roma, 8. april, koji je ustanovljen sa ciljem da se ukaže na njihov težak položaj. U Srbiji, prema poslednjem popisu, živi 147.000 pripadnika te nacionalne manjine i najugroženiji su deo populacije. Na teritoriji Grada Zrenjanina Romi su druga nacionalna manjina po brojnosti i 2011. godine popisano ih je 3.410, ili 2,76% od ukupnog broja stanovnika u našem gradu.
 
Dan Roma obeležava se u čast prvog Svetskog kongresa Roma, koji je održan 8. aprila 1971. u Londonu. Tada je za romsku himnu proglašena "Đelem, đelem", a ustanovljena je i romska zastava sa točkom kao centralnim simbolom.
 
 
Obeležavajući današnji dan, Odeljenje za društvene delatnosti Gradske uprave u Zrenjaninu podseća na status te nacionalne zajednice i ukazuje da je Vlada Republike Srbije usvojila  Strategiju za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u Republici Srbiji za period od 2016 do 2025. godine.
„Na osnovu te Strategije i u cilju usvajanja mera i aktivnosti, uspostavljanja mehanizama za sprovođenje, planiranje, praćenje i unapređenje usvojenih mera i aktivnosti, razvijanju kapaciteta i odgovornost lokalne samouprave da se efikasno staraju o ostvarivanju i zaštiti prava lica romske nacionalnosti, obezbeđivanju sredstva u budžetu, kao i kod međunarodnih razvojnih partnera koji deluju u Republici Srbiji za finansiranje strateških mera, kao i uključivanju predstavnika romske zajednice u postupke osmišljavanja i sprovođenja strateških mera i ostvarivanja garantovanih ljudskih prava na rad, stanovanje, obrazovanje, socijalnu i zdravstvenu zaštitu, predviđenih Strategijom, imenovana je i Komisija za izradu lokalnog akcionog plana za društvenu uključenost i unapređenje položaja Roma u gradu Zrenjaninu za period 2016-2020. godine“, saopštava Odeljenje za društvene delatnosti.
 
Kako se dalje navodi u saopštenju, Komisija priprema analize trenutnog stanja, položaja i radi na definisanju potreba romske populacije u gradu Zrenjaninu, u oblastima ostvarivanja garantovanih ljudskih prava na rad, stanovanje, obrazovanje, socijalnu i zdravstvenu zaštitu...