Obeležen Međunarodni dan sporta

Sportski savez grada Zrenjanina, Grad Zrenjanin i Fakultet za sport i turizam iz Novog Sada obeležili su juče u Zrenjaninu 6. april, Međunarodni dan sporta. Tim povodom je u Gradskoj kući održano stručno predavanje kom su prisustvovali sportski stručnjaci i sportski radnici grada Zrenjanina, predstavnici sportskih klubova i predstavnici lokalne samouprave, a na početku skupa pozdravio ih je pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina Simo Salapura.
 
 
Generalna skupština Ujedinjenih nacija je 23. avgusta 2013. godine usvojila rezoluciju kojom je ovaj datum, u znak sećanja na dan kada su otvorene prve moderne Olimpijske igre u Atini 1896. godine, proglašen za Međunarodni dan sporta. Pre donošenja Rezolucije Generalnoj skupštini se, u ime svetskih sportista, obratio Novak Đoković, zdušno podržavajući predloženu ideju - da sport bude priznat kao posebna aktivnost u interesu međunarodnog mira i razvoja.
 
Vršilac dužnosti generalnog sekretara Sportskog saveza grada Zrenjanina Vukosava Đapić Atanacković uručila je Fakultetu za sport i turizam plaketu SSGZ za podršku, partnerstvo i razvoj u oblasti sporta u gradu Zrenjaninu, koju je primio predsednik saveta i osnivač fakulteta dr Zlatko Ahmetović.
 
 
Zlatko Ahmetović je potom, zajedno sa dekanom Fakulteta, prof. dr Dušanom Perićem i šefom Katedre za sport i psihologiju prof. dr Milanom Nešićem, održao predavanje na temu: “Fizička aktivnost kao elemenat strategije održivog upravljanja u lokalnoj zajednici”, a prisustvovala je i Mirjana Dimitrić, izvršna direktorka fakulteta.
 
 
Dekan Dušan Perić kazao je da taj fakultet ostvaruje dobru saradnju sa sportskim savezima mnogih lokalnih samouprava, te da je i ovo okupljanje u Zrenjaninu proizašlo iz takve saradnje. Istakao je da više zrenjaninskih sportista i sportskih stručnjaka stiče akademska zvanja na Fakultetu za sport i turizam, osnovanom pre 12 godina, koji dominatno obrazovanje pruža u oblasti sporta, kao i psihologije, u oblasti turizma bavi se rekreativnim i zdravstvenim vidovima kretanja, a u oblasti fizičkog vaspitanja priprema studente za pedagoški rad u školi.