Održana završna svečanost 43. ''Pesničke štafete'' u Zrenjaninu

U organizaciji Gradske narodne biblioteke “Žarko Zrenjanin” u Zrenjaninu, u periodu od 27. marta do 7. aprila 2017. godine, održana je 43. dečja manifestacija “Pesnička štafeta”,  koja u kontinuitetu traje od 1975. godine i uz “Zmajeve dečje igre” ubraja se među najstarije manifestacije za decu u Srbiji. Jedinstvenom je čini kako specifičan koncept realizacije, tako i broj učesnika. Gostujući stvaralac za decu devet dana putuje sa bibliotekarima Dečjeg odeljenja biblioteke, u školama Srednjeg Banata i opštine Titel predstavlja svoje stvaralaštvo i bira najuspešnije poetske radove osnovaca. Uz afirmaciju i dečjeg stvaralaštva i stvaralaštva za decu, razvoj kreativnosti i afirmacija kulture čitanja važni su ciljevi manifestacije.
 
 
Gostujući pesnik ovogodišnje Pesničke štafete bio je književnik Pero Zubac, čiju je knjigu “Pesme za Milenu“, povodom ovogodišnje manifestacije, objavila Gradska narodna biblioteka “Žarko Zrenjanin”.
 
Pero Zubac i zrenjaninski bibliotekari obišli su 61 školu na području Srednjeg Banata i opštine Titel. Pored škola u Zrenjaninu, štafeta je stigla i u opštine: Žitište, Sečanj, Nova Crnja, Novi Bečej, Kikinda i Titel. Gradska narodna biblioteka “Žarko Zrenjanin” ostvarila je izuzetnu saradnju sa svim školama-učesnicama, učiteljima, nastavnicima, bibliotekarima i učenicima. 
 
 
Preko deset hiljada osnovaca od 1. do 8. razreda učestvovalo je i pratilo „Pesničku štafetu“. Oko dve hiljade pesama napisano je povodom manifestacije, a u takmičarsku konkurenciju uvršteno je 200, od kojih je nagrađeno 12 pesama u kategoriji: jedna prva, dve druge i tri treće nagrade, kako za niže, tako i za više razrede. Dodeljene su i specijalne nagrade za organizaciju programa. Zahvaljujući kompaniji TELEKOM Srbija, svih 12 nagrađenih učesnika 43. “Pesničke štafete” dobilo je na poklon tablet-računar.
 
 
Glavni pokrovitelj dečje manifestacije “Pesnička štafeta” je Grad Zrenjanin, u čije je ime završnoj svečanosti prisustvovao i nagrađenima i svim učesnicima čestitao pomoćnik gradonačelnika Duško Radišić. 
 
 
Nagrađeni učesnici 43. “Pesničke štafete”
 
Niži razredi
 
1.   Lenka Kojić , 3. razred, OŠ “Svetozar Miletić” , Titel - za pesmu “Zvezda”                      
 
2. Ana Žuržulj, 2.  razred, OŠ “Veljko Đuričin” Jarkovac, -za pesmu “Ručak”
 
2. Lenka Poznanović, 4. razred, OŠ “Vuk Karadžić” Zrenjanin, - za pesmu “Naočare”
 
3.  Milica Trifunjagić, 3. razred, OŠ “Dr Jovan Cvijić”, Zrenjanin, -za pesmu “Moja muka”
 
3. Milivoje Spasojević, 2. razred, OŠ “Svetozar Miletić” , Lok, -za pesmu “Moj deda”
 
3. Bojana Đorđević, 3. razred, OŠ “Svetozar Marković Toza” , Elemir, -za pesmu “Molim vas” 
 
 
Viši razredi
 
1.  Jana Šćepanović, 8. razred, OŠ “Aleksa Šantić” Sečanj, -za pesmu “Sova”
 
2. Tijana Đurić, 7. razred, OŠ “Đura Jakšić” Srpska Crnja, -za pesmu “Tata“
 
2. Ninoslava Marinkov, 7. razred, OŠ “Dr Boško Vrebalov” Melenci, -za pesmu “Ako čuješ“
 
3.Marijana Nikolić, 8. razred, OŠ “Žarko Zrenjanin” Zrenjanin, -za pesmu “Želim”
 
3. Filipa Janovski, 8. razred, OŠ “Bratstvo” Aradac, -za pesmu “Maturska”
 
3.Vladko Hromčik, 6. razred, OŠ “Bratstvo jedinstvo” Belo Blato, -za pesmu “Kohut“/“Petao“