Sednica Radne grupe za multisektorsku i multidisciplinarnu saradnju

Svi oblici nasilja kojima se ugrožava integritet bilo koje ličnosti predstavljaju povredu jednog od osnovnih ljudskih prava-prava na život i bezbednost , kaže se u članu 1. Sporazuma o saradnji institucija u zaštiti nasilja u porodici i žena u partnerskim odnosima na području Grada Zrenjanina.
 
U skladu s tim održana je i jučerašnja redovna sednica Radne grupe za multisektorsku i multidisciplinarnu saradnju na lokalnom nivou, koja je i ovog puta sagledala postignuća u prethodnom periodu, razmenila iskustva i odredila prioritete u vezi sa postojećom problematikom.
 
 
Razgovaralo se o sprovođenju priprema nadležnih institucija za primenu novog Zakona o sprečavanju nasilja, i kao druga tema, okviru postojećeg projekta Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo analizirati model zaštite žrtava osnivanjem Centra za zaštitu žrtava seksualnog nasilja, u čijem radu je od presudnog značaja saradnja Osnovnog i Višeg tužilaštva, policije, Centra za socijalni rad, specijalista zrenjaninske bolnice i Zrenjaninskog edukativnog centra.
 
Fokus Radne grupe u ovom periodu je na unapređenju rada stručnih službi, u delu zbrinjavanja žrtve kao i posebno značajnoj ulozi stručnjaka prilikom prikupljanja dokaza.
 
Ipak, i pored sve zaštite institucija, posebno je važno istaći da se nekada dogodi da ne primetimo zlostavljanje, jer se ono najčešće dešava u domenu emotivnih odnosa, koji predstavljaju našu sigurnu zonu i u kojima ne očekujemo takvo ponašanje. Svaki signal verbalnog, posebno kontinuiranog nasilja je znak da se treba konsultovati sa stručnim licima, koja su uvek tu spremna da pomognu.
 
 
Još jednom poruka i zaključak Radne grupe upućeni za medije: Fokus medija treba usmeriti na kontinuirano i pojačano odgovorno izveštavanje o nasilju u porodici i partnerskim vezama, kao i svim drugim formama rodno zasnovanog nasilja. Posebno obratiti pažnju na ulogu medija u prevenciji (podizanju svesti o rodno zasnovanom nasilju, borbi protiv stereotipa i predrasuda), da mediji izveštavaju i o posledicama slučaja bez kvalifikacija koje opravdavaju nasilnika, kao i o komunikaciji nadležnih službi i organa u cilju bolje razmene informacija i podizanja svesti o nultoj toleranciji na nasilje.