Градоначелник на седници Градског штаба: можемо бити поносни на функционисање Зрењанина током ванредног стања

Градски штаб за ванредне ситуације града Зрењанина заседао је данас након што је укинуто ванредно стање на територији Републике Србије и донео одлуке из своје надлежности. Градоначелник Зрењанина Чедомир Јањић је истакао да је Зрењанин у условима ванредног стања функционисао на начин на који можемо бити поносни, да је резултат тога и свега 25 забележених случајева заразе коронавирусом, без смртног исхода, да је у потпуности очуван здравствени систем и сви запослени у њему, те да из овог кризног периода излазимо с драгоценим искуством. 

- Нико од нас, од здравствених радника до снага безбедности, није имао искуство како се треба понашати у оваквој ситуацији и какве мере предузимати. Зрењанин је један од првих градова у ком је формиран кол-центар за помоћ нашим најстаријим суграђанима. Више од 700 волонтера смо ангажовали да им доносе намирнице и потрепштине, међу ретким смо градовима који су реализовали два круга поделе пакета помоћи, припремили смо по 17 хиљада пакета у сваком кругу, што је захтевало велику логистику и организацију и значајна финансијска средства, а посебно су наши грађани указали поверење комуналним милицајцима, који су им подизали и доносили пензије - рекао је градоначелник и изразио уверење да ће грађани и даље бити дисциплиновани до када то буде потребно, да ће поштовати ванредне мере које остају на снази до даљег, да ће и даље штитити и себе и друге и да се нада да се епидемија неће вратити.

Претходно је на седници разматрана општа ситуација у граду, са здравственог, социјалног, безбедносног и комуналног аспекта, резимиране активности током ванредног стања, с посебним акцентом на стање у здравственом систему и установама социјалног старања, о чему ће детаљније бити речи у посебној вести. 

На седници је утврђено да, с данашњим даном, престаје рад кол-центра у Градској управи , али да ће у функцији остати један телефонски број, 066-866-0600, на који се грађани могу обраћати док су на снази ванредне мере. ЈКП “Чистоћа и зеленило” наставља с дезинфекцијом јавних површина и установа, а приступа и дезинфекцији основних школа и високошколских установа, које почињу с активностима од понедељка, 11. маја.

Саопштено је и да су сви вртићи у саставу Предшколске установе Зрењанин  дезинфиковани и припремљени за прихват деце од понедељка, 11. маја, у складу с прописаном процедуром и условима. 


Након данашње седнице Градског штаба за ванредне ситуације донет је одговарајући Закључак.  

Слике

  • /uploads/attachment/vest/5627/Gradski_stab_08-05_0.jpg