Здравствене установе у Зрењанину излазе из ванредног стања без инфицираних запослених, повратак у редован режим биће постепен


На данашњој седници Градског штаба за ванредне ситуације изнети су подаци о функционисању здравствених установа у граду и режиму рада након укидања ванредног стања. 

Др Ивана Тешић, директорка Опште болнице “Ђорђе Јоановић” рекла је да болницу више не обезбеђују припадници Војске Србије, док је режим контроле и уласка у болницу остао исти као и током ванредног стања.
- Током протеклих месец дана, од када смо отворили две пријемно-тријажне амбуланте, прегледано је 364 и хоспитализовано 123 пацијента, на период од 24 до 48 часова, док нису урађени тестови и док пацијенти нису пребачени на одговарајуће одељење. У Ургентном центру је у априлу месецу прегледано 4.500 грађана, а ради се о прегледима који искључују Ковид-19 и пацијентима са тегобама које су искључивале сумњу на заразу коронавирусом, Било је веома тешко организовати се у почетку и направити расподелу тријаже пацијената, али смо се брзо уходали и тачно се зна где се који пацијент упућује и како се с њим поступа.  - истакла је др Тешић и додала да болница неће кренути с радом у редовном режиму док не буду стигла одговарајућа упутства и дозволе од Министарства здравља и Покрајинског секретаријата за задравство.
- Наша препорука је да се и даље стрикно придржавамо свих мера превенције. Када је болница у пуном капацитету рада, кроз поликлинику прође хиљаду људи дневно и отуда наш страх да ће, када кренемо с нормалним радом, здравствени радници и пацијенти бити изложени вирусу. Успели смо у периоду ванредног стања да сачувамо и болницу и здравствене раднике и пацијенте који су лежали у болници и с поносом могу да кажем да немамо ни једног здравственог радника који је био позитиван на присуство коронавируса. Спроводе се и даље мере заштите, заштитне опреме има довољно и она се на свим пунктовима користи како је и препоручено - истакла је директорка Тешић.

Она је похвалила сарадњу са свим другим градским здравственим установама и рекла да је координација била изузетно добра, што је потврдила и директорка Дома здравља др Гордана Ђурић. Ђурићева је такође истакла да међу запосленима у тој установи и свим амбулантама нема оболелих од Ковида-19, да је сарадња с пацијентима добра и да функционишу телефонске консултације. Додала је да Центар за респираторне инфекције, смештен у амбуланти у насељу “Зелено поље”, наставља да ради до даљег.
- Епидемија није одјављена и укидање ванредног стања не значи и престанак ванредних мера. Полако ћемо кренути и са заказивањима прегледа за поједине пацијенте и враћати се у нормалу и већ од понедељка, 11. маја, радно време ће бити у пуном капацитету, дакле до 20 часова. Неће бити лако ни вратити се у редовно стање и грађани и пацијенти треба да знају да ће и то ићи постепено, није ни добро вратити се одједном у пређашње стање и у овом тренутку превише се опустити, јер је могућност заразе коронавирусом и даље присутна - рекла је Др Ђурић.

Епидемиолог Завода за јавно здравље др Радивој Филипов поновио је познати податак да је на територији Града Зрењанина укупно забележено 25 случајева заразе коронавирусом, а на територији Средњег Баната 30 - по два у општинама Нови Бечеј и Нова Црња и један у општини Сечањ. Изнео је и друге статистичке податке. 
- Све здравствене установе у нашем округу узорковале су више од 1100 пацијената. Узорци су у почетку били транспортовани у Институт “Торлак”, потом Институт за јавно здравље Војводине и на крају новоотвореној лабораторији у Клиничком центру Србије. Мере самоизолације наложене су укупно за 240 особа које су биле у контакту са потврђеним случајевима Ковид-19. Здравствени надзор спроведен је и на више од 600 путника који су дошли из иностранства - навео је др Филипов и додао да је од укупног броја оболелих 24 њих хоспитализовано, од којих 9 у објекту “Сајам” у Новом Саду. Такође, шест особа је боравило у самоизолацији.
-  Оно што је свакако добро и чиме можемо да се похвалимо је да су практично све особе које су биле у категорији оболелих данас излечене. Само једна особа је тренутно хоспитализована, али су и код ње урађена два негативна теста, тако да и њу сврставамо у категорију излечених. Када говоримо о некој динамици оболевања, две трећине случајева регистровали смо у априлу а једну трећину у марту. Највећи број заражених је међу особама старијим од 60 година, а оба пола оболевала су подједнако - по 15 особа. 

Филипов је најавио током наредна два месеца испитивања колективног имунитета грађана. Како је рекао, Завод за јавно здравље добио је прелиминарне инструкције, и да очекује одабир породица за тестирање, од стране Републичког завода за статистику.  


 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/5629/Stab2_0.jpg