Преминуо Лајош Енглер - Лала, члан легендарне кошаркашке петорке “Пролетера” и државне репрезентације

Лајош Енглер - Лала, члан легендарне шампионске петорке кошаркаша “Пролетера”, из 1956. године и државне репрезентације, преминуо је 1. маја у Зрењанину, у 92. години. Уз Вилмоша Лоција, Душана Радојчића, Љубомира Катића и Милутина Мињу, био је творац највећих успеха зрењанинске кошарке, освајач вицешампионске титуле 1955. и шампионске годину дана касније. Према званичним подацима Кошаркашког савеза Србије, за национални тим Југославије одиграо је 75 утакмица и постигао 245 поена.

Играо је у београдском “Партизану” и “Пролетеру”, с којим постиже највеће спортске успехе. Четворица играча “Пролетера” била су у саставу репрезентације на Европском првенству 1957. године, када је Југославија освојила 6. место. Био је члан репрезентације на првом светском првенству у Буенос Аиресу, 1950. године, а играо је и на Европском првенству у Москви 1953. године и Светском првенству у Бразилу 1954. године.

Животни и радни век провео је највећим делом у Зрењанину, у ком је, након кошаркашке каријере, радио као професор немачког језика. Иако већ у годинама, учествовао је у бројним промоцијама кошаркашког спорта у граду, присуствовао међународним турнирима, а отворио је и реновирани кошаркашки терен на Војном стадиону у “Малој Америци”,  назван његовим именом. Заједно са Љубомиром Катићем и Александром Торњанским, оставио је драгоцено сведочанство у документарном филму “Шампиони из педесет шесте”, снимљеном поводом 50. годишњице од освајања титуле државног првака КК “Пролетер”.

Спортски Зрењанин испраћа још једну легенду, која је на терену и ван њега, на најбољи могући начин презентовала свој град и свој “Пролетер”. Нека му је вечна слава и хвала. 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/5621/Lajos_Engler_0.jpg