Обележен Светски дан добровољних давалаца крви - признања вишеструким даваоцима

Организација Црвеног крста у Зрењанину традиционално обележава 14. јун, Светски дан давалаца крви, одавајући признање људима који су у сваком тренутку спремни да дају део себе како би спасли друге. У Барокној сали Градске куће одржана је свечаност на којој су уручена признања вишеструким добровољним даваоцима крви, који су крв дали 100, 75 и 50 пута, као и Плакете ,,Широко срце“, а у име Града Зрењанина присуствовали су заменик градоначелника Зрењанина Саша Сантовац и помоћник градоначелника града Зрењанина Симо Салапура. Свој боравак у Зрењанину присуством и овом догађају употпунио је покрајински секретар за спорт и омладину Владимир Батез

Присутне је поздравио заменик градоначелника Зрењанина Саша Сантовац који је подсетио на значај добровољног давања крви и потребу подизања свести сваког појединца о помоћи другим људима када је то најпотребније. 

Помоћник градоначелника Зрењанина Симо Салапура је уручио признање Црвеног крста Србије за 100 и 75 пута дату крв. Добитник признања за 100 пута дату крв је Рац Атила, а добитници признања за 75 пута дату крв су Дарко Чобанов и Липтак Тибор. 

Признања за 50 пута дату крв уручио је заменик градоначелника Зрењанина Саша Сантовац. Александра Танасијевић, секретар Црвеног крста Зрењанин, је упутила захвалност свим појединцима који су добили признања и захваљујући којима Завод за трансфузију крви Војводине и Црвени крст Зрењанин, радећи на мотивацији и организовању акција, обезбеђују довољне количине безбедне крви потребне за лечење свих наших суграђана. Осим појединаца, указала је и на значај хуманих средина које организују акције добровољног давања крви и помажу њихову реализацију. 

Плакету „Широко срце“ онима који су постигли изузетне резултате на омасовљавању добровољног давалаштва крви у 2019. години уручио је покрајински секретар за спорт и омладину Владимир Батез. Плакете су уручене Зрењанинској гимназији, Високој школи струковних студија у Зрењанину, Културном центру Зрењанин, Бокс клубу ,,Банат“ и месној заједници ,,Ечка“.

Светски дан давалаца крви установљен је Резолуцијом Светске здравствене организације из 2005. године и посвећен је добровољном давању крви, његовом значају и популаризацији. Обележава се у знак сећања на датум рођења аустријског биолога и лекара Карла Ландштајнера (1868-1943), заслужног за откриће крвних група код човека, за шта је 1930. године добио Нобелову награду.

Светски дан давалаца крви је почео да се обележава 2004. године у Јоханесбургу, Јужноафричкој Републици, а наредне године скуштина Светске здравствене организације препоручила је земљама чланицама да он постане саставни део националних програма за повећање броја добровољних давалаца. 
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/5680/CrveniKrst2020_0.jpg