Одржана седница Градског већа: постигнуте рекордне цене за квадратни метар грађевинског земљишта у Зрењанину, за једну парцелу плаћено скоро 50 милиона динара

Седница Градског већа, 47. по реду, којом је председавао градоначелник Чедомир Јањић одржана је данас у Барокној сали Градске куће, а дневни ред чинило је осам тачака и све оне тицале су се доношења решења отуђења грађевинског земљишта на неколико локација у граду.

Известилац по свим тачкама била је Виолета Кучанда Богасениева, из Одељења за имовинско-правне односе Градске управе, која је навела да се данашња седница заснива на расписаном јавном огласу који је Град Зрењанин расписао током маја и јуна ове године.  
- Ово је био један од најинтересантнијих огласа, имали смо велики број заинтересованих инвеститора, међутим, само њих осам је дало најповољније понуде, те ће се њима земљиште и отуђити. Укупна површина продатог земљишта по овом огласу износи 46.550 квадратних метара, а укупна вредност износи 123.208.848 динара, што је највиша постигнута цена у новијој историји града, у последњих десетак година сигурно - казала је она. 

Како је дневним редом и предвиђено, најпре је донето решење о отуђењу грађевинског земљишта на Зеленом пољу, парцела за породично - стамбену изградњу површине 297 квадратних метара, а најповољнији понуђач био је Хочић Далибор из Зрењанина по излицитираној цени од 683.991 динар.

Другим решењем продаје се парцела на локалитету на углу Панчевачке и Марка Орешковића, а у питању је парцела за вишепородично становање, површине 1.642 квадратна метра.
- Ова парцела била је изузетно интересантна инвеститорима на овом огласу, тако да смо достигли заиста рекордну цену у граду, која се не памти, од 29.965 динара по квадратном метру. Нама, иначе, цене на различитим локалитетима нису више од три хиљаде динара по квадратном местру, и ово је заиста највећа понуђена цена, а понудила је локална компанија “Керамика Јовановић” која ће бити у обавези да изгради вишепородични објекат, са шест спратова, плус приземље. Цена постигнута за ову парцелу износи 49.202.530 динара - рекла је Виолета Кучанда Богасениева. 

Чланови Градског већа усвојили су и решење којим се отуђују две катастарске парцеле у Зеленом пољу, на локалитету “Барањска улица”, а то су унутрашње парцеле иза цркве. Продајом те две парцеле, град је отуђио све парцеле које је имао на том локалитету, тако да се све налазе у приватном власништву. Квадратни метар достигао је цену од 2.300 динара, а продаје се компанији “Драпил Логистик” из Зрењанина и укупна цена те ве парцеле износи 1.938.900 динара.

Решењем о отуђењу продато је и земљиште за изградњу пословно - производног комплекса у Улици Хуњади Јаноша у Мужљи, а те парцеле имају квадратуру од 1.000 квадратних метара и постигнута је цена од 2.200 динара по квадратном метру. Укупна цена земљишта износи 2.281.400 динара, а најповољнији понуђач је “Фаркаш хоме инвест.”

Решењем о отуђењу усвојеним на данашњој седници продато је и земљиште у радној зони “Багљаш”, а како је објаснила известилац, инвеститор је конкурисао за 4.000 квадратних метара по почетној цени од 1.187 динара по квадратном метру, у питању је компанија “Нисар” Стевановић Тихомира из Зрењанина. Укупна цена земљишта износи 4.748.000 динара, а парцеле су за изградњу пословно - производних објеката.

Следећим решењем продата је и суседна парцела претходној, односно последња парцела која је остала у својини града Зрењанина на том локалитету. Овим решењем продато је 13.799 квадратних метара по цени од 1.183 динара по квадратном метру, те је укупна цена 16.324.217 динара.

На основу поменутог конкурса отуђено је и земљиште у радној зони у Стајићеву, површине 3.840 квадратних метара, а најповољнији понуђач је предузетник Милинковић Драго - “Ђедо коп” из Стајићева. Укупна цена је 1.405.440 динара, а цена за квадратни метар је 366 динара.

Последња тачка дневног реда односила се на продају грађевинског земљишта површине 21.000 квадратних метара, намењеног изградњи спортско - пословног објекта који се налази поред градског базена, а план је да се на том месту изгради аква парк. 
- Најповољнији понуђач била је компанија “Унија Клуб” из Зрењанина по понуђеној почетној цени од 2.210 динара по квадратном метру , а постигнута је цена од 46 милиона динара - навела је Кучанда Богасениева.   
 
Градоначелник Чедомир Јањић је по завршетку седнице оценио да су ова решења јасна прука у ком працву иде град Зрењанин и како га виде зрењанински предузетници.
- Овим је, практично, завршен оглас о отуђењу грађевинског земљишта за стамбену изградњу, али и за индустријску зону и постигли смо историјски рекорд у продаји грађевинског земљишта у нашем граду. Очигледно је да много предузетника види стамбену изградњу као добар пословни потез, јер, у Зрењанину је потражња за изградњу станова велика и то је нешто што ме радује и што показује да Зрењанинци хоће да остану у Зрењанину, а то јесте најбољи показатељ опоравка привреде нашег града, отварања нових радних места и резултат свих напора које смо у претходном периоду чинили, пре свега на промовисању Зрењанина као доброг места за инвестирање, а сада, ево, дошло је и до надградње, да људи желе да остану да живе у свом граду или желе да се доселе у наш град - рекао је градоначелник Јањић.


   

Слике

  • /uploads/attachment/vest/5710/47sednicaGV_29-06-2020_0.jpg