Градоначелник присуствовао завршној свечаности 46. "Песничке штафете" - награђени најуспешнији ученици

Градоначелник Зрењанина Симо Салапура присуствовао је данас завршној свечаности 46. "Песничке штафете", одржаној на платоу испред Градске народне библиотеке "Жарко Зрењанин". 
 
Обраћајући се присутнима, директор библиотеке Милан Бјелогрлић истакао је значај ове манифестације, указујући да је она од прошле године уврштена и у манифестације од посебног значаја за Град Зрењанин и, између осталог, поручио градоначелнику да неће имати важнијих задатака и обавеза од оних који се тичу подршке најмлађим нараштајима. 
 
 

Гостујућа песникиња Елизабета Георгиев рекла је да јој је ову годину, годину короне, обојила “Песничка штафета”.
- То је за мене огромна радост коју сам ових дана доживела у Зрењанину, фантастична деца, дивни домаћини, предивне колегинице. Ја сам, пре свега, библиотекар и покушавали смо да кроз радионице деци покажемо колико је књига важна, а они то показују на најбољи начин, што пишу предивне стихове. Зато је било тешко одредити дванаест најбољих - рекла је она и навела да је велики успех када деца у данашње време пишу и читају књиге и да због тога “Песничка штафета” треба да “живи” још дуго.  
 
 
 
Јелена Ђорђевић Перц, уредница културних програма Библиотеке казала је да је “Песничка штафета” велики празник за библиотеку “Жарко Зрењанин”.
- Проносимо лепе стихове и верујемо да се они надалеко чују, будући да се “Штафета” односи на цео Средњобанатски округ, Кикинду и Тител, а за нас већ добро знају и у целој Србији - рекла је она и нагласила да је овогодишња “Песничка штафета” за све посебно важна, јер је организована у тешким условима.  
 
 
 
Овогодишња манифестација требало је да буде одржана у мају, али је услед пандемије, реализована је од септембра, почетком нове школске године. У договору са просветним радницима, библиотека и овогодишња гостујућа песникиња Елизабета Георгиев позвали су основце да своје песме пошаљу на и-мејл адресу Дечјег одељења библиотеке, а потом је песникиња од приспелих 412 песама одабрала 88 које су ушле у ужи круг такмичења.
 
Аутори песама које су се нашле у ужем кругу били су од 5. до 8. октобра гости Дечјег одељења библиотеке, према утврђеном распореду, прочитали су своје стихове песникињи и дружили се са њом.
 
 
 
Од 88 песама, награђено је 12 а на данашњој завршној свечаности додељено је шест награда за ученике нижих, као и шест награда за ученике виших разреда основних школа.
 
Градоначелник Салапура уручио је таблет рачунаре најуспешнијим ученицима основних школа са територије Средњег Баната, општине Тител и града Кикинде, а захваљујући донаторима уручени су им и таблет рачунари, књиге, као и пакети са слаткишима.
 
 

Реализацију 46. Песничке штафете помогли су Град Зрењанин, Министарство културе и информисања Републике Србије, Покрајински секретаријат за културу, информисање и односе са верским заједницама, компанија “Телеком Србија”, компанија “Гомекс” и издавачке куће: “Креативни центар”, “ProPolis Books” и “Пчелица”. 
 
Награђени ученици нижих разреда:
 
1. Исидора Вујиновић III, ОШ „Петар Кочић“- Честерег, за песму „Мој тата“
2. Димитрије Малешевић IV, ОШ „Јован Дучић“ - Клек, за песму „Фудбалска песма“
2. Елена Шипка IV, ОШ „Иво Лола Рибар“ – Сутјеска, за песму „Дечије бубице“
3. Уна Макивић II, ОШ „Доситеј Обрадовић“ – Бочар, за песму „Подељена срећа два пута је већа“
3. Елена Зец IV, ОШ „Стеван Алексић“ - Јаша Томић, за песму „Грицкалице“
3. Вук Петровић III, ОШ „Соња Маринковић“ - Зрењанин, за песму „Здрава храна“
 
Награђени ученици виших разреда: 
 
1. Клара Тапаи VII, ОШ „Јован Јовановић Змај“ - Зрењанин, за песму „Маштало“
2. Анастасија Чонка V, ОШ „Вук Караџић“ - Конак, за песму „Пита једна школа мала“
2. Наташа Симић VII, ОШ „Урош Предић“ - Орловат, за песму „Порука за нас“
3. Марија Франк VI, ОШ „Светозар Милетић“ - Лок, за песму „Дека пецарош“
3. Саша Полиак VII, ОШ „Братство јединство“ - Бело Блато, за песму „Кад се мој брат заљуби“
3. Исидора Родић VI, ОШ „Петар Петровић Његош“ - Зрењанин, за песму „Које је боје извор“

Слике

  • /uploads/attachment/vest/5777/Pesnicka_stafeta_2020_0.jpg