Дан војних ветерана, 4. децембар - скромна церемонија не умањује значај датума и сећања на страдале суграђане

Широм Републике Србије данас се обележава Дан војних ветерана, установљен 2015. године,  у знак сећања на 1912. годину, када је потписано примирје у Првом балканском рату, а око 400 хиљада бораца Војске Краљевине Србије стекло звање “стари ратник”, односно ветеран.
 
Шесту годину заредом, обележавање Дана војних ветерана организују све јединице и установе Министарства одбране и Војске Србије, у сарадњи са локалним самоуправама и ветеранским удружењима. Овај дан прилика је да се ода почаст страдалим у свим отаџбинским ратовима, али и да се организују сусрети с активним ветеранима, чују њихове речи, захтеви или решавају неки њихови проблеми. 
 
 
 
Због сложене епидемиолошке ситуације и у условима проглашене ванредне ситуације на територији Града Зрењанина, овога пута је организована скромна церемонија и положени су венци на спомен-обележје погинулим са територије Града Зрењанина у ратним сукобима на територији некадашње Југославије, од 1991-1999. године. Пошту нашим суграђанима страдалим током последњих ратних сукоба одали су представници зрењанинског гарнизона Војске Србије и Команде Банатске бригаде, као и Града Зрењанина, у чије су име венац положили помоћник градоначелника Јелена Травар Миљевић и заменик начелнице Градске управе Милош Королија
 
 
 
Изостала су посебна обраћања, али су поруке овог, као и свих ранијих обележавања Дана војних ветерана јасне: Зрењанин је у ратовима од 1991. до 1999. године дао 53 своја суграђана, припадника војске, полиције или добровољаца, који су положили животе у одбрану свог народа и своје отаџбине. Као што је српски народ у оба светска рата био на правој страни, на страни велике победничке коалиције, тако су и наши суграђани у свим ратовима стали у одбрану отаџбине и њених националних интереса и њихово херојство не може и не сме бити заборављено. 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/5819/Dan_veterana_2020_0.jpg