Градоначелник на додели “Светосавских стипендија”: Стварамо добар амбијент за младе

Градоначелник Зрењанина Симо Салапура присуствовао је потписивању уговора о додели стипендија за школску 2020/2021. годину студентима и средњошколцима, које је обезбедила зрењанинска организација “Светосавље”. Свечаност је уприличена у Великој сали Културног центра Зрењанина.
 
Организација „Светосавље“ сваке године стипендира студенте и ученике средњих школа, а ове године је одлучила да повећа фонд за стипендирање са 1.150.000 на 1.550.000 динара. Појединачне годишње стипендије и овог пута износе 100.000 динара за студенте и 50.000 динара за ђаке средњих школа. „Светосавске стипендије“ ће се и у овој школској години доделити у десет месечних рата.
 
 
 
На конкурсу је учествовало укупно 40 студената и средњошколаца са територија града Зрењанина и општине Житиште. Стипендије је добило њих 23 – осморо најбоље рангираних студената и 15 ученика.
- Од многих скупова и догађаја овакви поводи су сигурно најлепши. Кад год се додељују стипендије ученицима и студентима, значи да су овде најбољи међу најбољима, они којима могу да се поносе и њихови родитељи и наставници, али сигурно и Град Зрењанин. И мени, као градоначелнику, ово је сигурно једна од најлепших активности коју обављам – поручио је градоначелник Симо Салапура
 
Он је поново изразио посебну захвалност организацији “Светосавље” која, како је навео, већ годинама додељује ове стипендије и исказује висок ниво друштвене одговорности и хуманитарног рада. 
- Град Зрењанин, такође, сваке године има различите програме помоћи и стипендирања, али су ове стипендије специфичне, јер су усмерене ка успешној деци из бројчано великих породица. Град Зрењанин је последњих година ствара такав привредни и друштвени амбијент да свима вама омогући да се школујете у свом граду, или да се школујете у некој другој средини, а потом вратите и овде обезбедите себи егзистенцију. Значајно смо смањили број незапослених, отварају се бројни нови производни погони, гради се највише станова у протекле три деценије… Предстоје нам и велики инфраструктурни радови и све то чини наш град све бољим местом за живот и за рад – поручио је градоначелник окупљеним студентима и ђацима и уједно им пожелео одлично здравље и пуно успеха у даљем школовању.
 
 
 
Председник организације „Светосавље“ Драган Видаковић је истакао да се „Светосавска стипендија“ додељује једанаесту годину заредом. 
- Жеља „Светосавља“ је да охрабри и помогне школовање талентованих ђака и студената из породица са више деце. Такође, желимо да укажемо целокупној јавности на њихов положај и потребу да наше друштво више обрати пажњу на њих – истакао је Видаковић.
 
Добитници „Светосавске стипендије“ за школску 2020/2021. годину су студенти Данило Ћирић (Академија уметности у Новом Саду), Зорица Раданов (Филозофски факултет, Нови Сад), Александра Јовановић (Правни факултет, Нови Сад), Анђела Јовановић (Филозофски факултет, Нови Сад), Јелена Стојановић и Немања Стојановић (Технички факултет „Михајло Пупин“, Зрењанин), и Кристина Буцу и Катарина Буцу (Економски факултет, Суботица).
 
Стипендије намењене ученицима средњих школа добили су Андрија Јанковић (Зрењанинска гимназија), Ања Ивковић (Електротехничка и грађевинска школа „Никола Тесла“), Александар Раданов, Лука Вуков, Милица Вуков, Теодора Јовановић (Зрењанинска гимназија), Милица Борић (Економско – трговинска школа „Јован Трајковић“), Марија Нинковић, Љубица Живковић (Зрењанинска гимназија), Виктор Мучај (Хемијско-прехрамбена и текстилна школа „Урош Предић“), Сергеј Граховац (Зрењанинска гимназија), Катарина Ћоровић (Средња медицинска школа), Бранислава Јахура, Катарина Јахура (Зрењанинска гимназија) и Милица Чорокало (Економско-трговинска школа „Јован Трајковић“).

Слике

  • /uploads/attachment/vest/5823/Svetosavlje_2020_0.jpg